Härjedalsfisket

2022 genomförde Sportfiskarna tillsammans med, och på initiativ av, Härjedalens kommun en förstudie för att belysa de behov, utmaningar och möjligheter som fanns kring fiske i Härjedalen. Projektet Härjedalsfisket syftar till att tillfredsställa en del av dessa behov och inte minst skapa en robusthet hos föreningslivet och en bra plattform för fortsatt arbetet med fiskefrågor framöver vilka kan ge långtgående positiva effekter hos såväl fisk, fiskare, gäster, besökare och näringsidkare.

Genomförande:

Genom projektet Härjedalsfisket vill Sportfiskarna skapa plattformar, strategier, engagemang och kompetens för att långsiktigt utveckla fisket och de fiskerelaterade näringarna i Härjedalens kommun. Föreningslivet ska förbli robust, fiskevårdsinsatser mer träffsäkra och näringslivet mer insatt i fiskefrågor och kan erbjuda rätt produkt i förhållande till gäst. Projektet är ett samverkansprojekt där många aktörer är inblandade och där Härjedalen kommun är projektpartner. Projektet finansieras av Tillväxtverkets Europeiska Regionala utvecklingsfond samt av Region Jämtland/Härjedalen avseende regional utveckling. Projektet pågår under tre år och består av fyra arbetspaket;

Implementering av samverkansplattform. De fyra fiskebygdernas roll ska förtydligas och stärkas för att öka samverkan mellan fiskeorganisationer, näringsliv, akademi och kommunen.

Framtagande av fiskeplan. En kommunövergripande fiskeplan ska tas fram med utgångspunkt i de fyra fiskebygderna och inte minst fiskeorganisationernas egna planer.

Kunskapsbyggande insatser som grund för utveckling. Projektet ska bidra till att höja kunskapen hos dem som på olika vis jobbar med fiske. Oavsett om det gäller fiskevårdande insatser i en förening, att sälja ett fiskekort på en bensinmack eller när det gäller att väga ett politiskt beslut mot ett annat så är det viktigt att man har adekvata kunskaper.

Kunskapsspridning. Ett mål är också att resultatet ska var till glädje och nytta för fler, inte minst Härjedalens grannkommuner i länet vilka bjuds in för att ta del av resultatet.

Projektmål

•    Att ta fram en ny, övergripande fiskeplan för Härjedalens kommun.
•    Att samtliga av de anslutna fiskeorganisationerna (FVO, KFO, Samf.) efter projektet har en egen fiskeplan som de kan jobba  utifrån, som går i linje med den kommunöverpripande och som även är implementerad ute hos föreningarna. 
•    Att utveckla en arbetsmodell för fvo-fiskebygd-kommun (utgör samarbetsplattformen) samt ta fram ett förslag på finansieringsmodell för denna. 
•    Att anordna minst ett studiebesök för ambassadörerna för att trygga deras roll som samordnare i fiskefrågor inom bygden, inte minst med framtagandet av fiskeplan.
•    Att anordna minst en större träff/år för samtliga deltagande organisationer med fokus ”Kunskap som grund för utveckling av sportfiskenäringen”. 
•    Att skicka ut ett nyhetsbrev 4ggr/år till anslutna organisationer och övriga som önskar ta del av projektet. 
•    Att minst en ungdom eller kvinna/bygd rekryterats till någon fiskeorganisation
•    Att leverera minst tre rapporter där fiskeplanen är en och de övriga två är kunskapssammanställningar. Bl.a gällande fiskets värde och kunders efterfrågan.
•    Att anordna en större fiskekonferens för presentation och spridning av projektets resultat.

Projektfakta:
Projektägare: Sportfiskarna
Projektpartner: Härjedalens Kommun
Projektperiod: 2024.03.01-2027.06.30
Projektstöd: Tillväxtverket ERUF (40%): 2 490 761:-
Projektstöd: Region Jämtland Härjedalen (60%): 3 736 142:-