Foto: Sportfiskarna / 8000 nyutsatta laxungar ska ge ett bra fiske kommande år.
Tisdag 1 oktober sattes 8 000 laxungar ut i Vättern. Utsättningen består av 2-somriga laxungar med en medelvikt på knappt ett hekto (96 g) som nu ska leva och växa i Vättern och förhoppningsvis fångas av sportfiskare om några år. Laxungarna är av Klarälvsstam och kommer från Gammelkroppa Laxodling.
Foto: Sportfiskarna / Sportfiskarna bedömer att utsättningsfisken håller mycket god kvalitet.
-Vi har lyckats få tag på 8 000 laxungar av mycket bra kvalitet nu under hösten och totalt blir det i år nästan 19 000 lax ut i Vättern. Vi hoppas därmed på ett bra sportfiske efter lax de kommande åren. Laxen i den här höstutsättningen är fettfeneklippt vilket gör att det går att skilja dem från de som sattes ut i våras. Det kan ge bra möjligheter att utvärdera utsättningar om de som fångar lax i Vättern rapporterar sin fångster i Fångstdatabanken. Där går det att rapportera om lax har fettfenan klippt eller inte, uppmanar Peter Belin på Sportfiskarna som har hand om upphandling och kontakter med fiskodlingarna.
Sportfiskarna ansvarar sedan 2015 för upphandling, inköp, kontroll och utsättning av Gullspångslax för utsättning i Vättern. Ansvarsfördelningen mellan Sportfiskarna och Länsstyrelserna runt Vättern (Västra Götaland, Jönköping, Örebro och Östergötland) regleras via en avsiktsförklaring från våren 2015.
Utsättning av lax i Vättern har syftet att kompensera fisket för bortfallet av en nedströmslekande öringstam som slogs ut i början av 1900-talet till följd av utbyggnaden av vattenkraften i Motala ström. Utsättningarna finansieras främst av fiskeavgiftsmedel avsatta för Motala kraftverk samt frivilligt insamlade medel av stiftelsen Mer Lax i Vättern. Enligt de utsättningstillstånd som länsstyrelserna ger ska det sättas ut 20 000 lax årligen i Vättern.
Mer info: Peter Belin, Sportfiskarna Region Väst, kontorschef Värmland, 070-689 48 20, peter.belin@sportfiskarna.se