Storfiskregistreraren Nicka Hellenberg med en fin höstabborre, Foto: Tobias Fränstam
När nästan ett helt fiskeår har kommit till sitt slut är det i sedvanlig ordning dags för årets novemberdebatt. Under året har vi fått några nya svenska rekord, även om många kanske trodde att det skulle bli betydligt fler under den varma sommaren. Inte minst i havet har det fångats superfångster av alla de slag. Knappt 900 fiskar har registrerats hittills under året. Något färre än förra året, men ändå en ansenlig summa storfiskar från både salt och sött. Storfiskregistret fortsätter att vara en fantastisk källa till kunskap.
- Här i novemberdebatten vill vi att du ska tycka till om Storfiskregistret, om regler, om viktgränser eller vad du nu har en åsikt om. Ämnet är helt fritt, men för att sätta igång det hela börjar jag med ett par små uppslag. Vill du diskutera något helt annat är det givetvis välkommet, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
VIKTGRÄNSER
Viktgränserna är en ständigt återkommande diskussion. Min och Sportfiskarnas inställning är att de flesta viktgränser inte bör justeras om det inte finns särskilda skäl för det. Med samma viktgräns under lång tid får vi en mer rättvis statistik. Och bara för att en viss fisk plötsligt lokaliseras och fångas i ett vist vatten eller en viss del av havet så betyder det inte att dessa är representativa för artens som helhet. Tyck till!
ANMÄL FISKEN
Så här brukar ja skriva varje år. Jag upprepar mig gärna:
Som vanligt vill jag åter slå ett slag för att du, eller dina fiskefränder, ska bli bättre på att rapportera vanliga fiskar, som gös, gädda, öring och lax. Eller varför inte karp, röding och harr? Metespecialister och havsfiskare är energiska anmälare, medan predatorexperter och andra ignorerar Storfiskregistret. Det beror till viss del på att många vill dölja sina fångstvatten, men också på att det viktiga är att synas i andra forum. Hur ska vi kunna locka till fler anmälda storfiskar av nämnda arter?
Hur ska vi komma runt problematiken?
SANNINGEN FRAMFÖR ALLT
Tyvärr händer det lite titt som tätt att fiskar anmäls från fel vatten. Det är förståeligt att man vill skydda sitt fiskevatten, men då bör man kanske överväga att låta bli att stoltsera med den fångade fisken i offentlighetens ljus också. Att bidra till storfiskregistret är bra. Att bidra med felaktiga uppgifter förstör databasens användbarhet. Hur ska vi kunna komma till rätta med detta?
ENSAMFISKARE
Reglerna för storfiskregistrering och i synnerhet rekordanmälan bygger på att man ska ha ett vittne till fångst och vägning/mätning. Många fiskar dock på egen hand. För ”vanliga” registreringar finns det ofta ingen anledning att underkänna en fisk för att vittne saknas, så länge allt i övrigt är i sin ordning och foton etc är av god kvalitet. Vad tycker du?
FISKAR SOM INTE GÅR ATT REGISTRERA
Kom också ihåg att om du får en art som vi inte registrerar hos Sportfiskarna kan du alltid bidra genom att rapportera ding fångst till ArtDatabanken på webbplatsen www.artportalen.se. Vi sportfiskare kan bidra med massor av värdefull information.
Låt oss ha en givande och trevlig höstdebatt. Låt oss hålla debatten på en trevlig och seriös nivå. Jag blandar mig i debatten i mån av tid och behov, annars är ordet ditt. Och ordet är fritt, så länge det har en god ton.
Väl mött!
Hösthälsningar och önskan om stora fiskar av alla de slag: Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare
Debatten hålls på Sveriges största sportfiskeforum, Fiskesnack.com. Forumet har nyligen fått en uppgradering för mobila plattformar så nu kan du med enkelhet delta i debatten från mobilen!
Klicka här för att komma direkt till debatten: