Foto: Fredrik Aremyr / Prova driftmete efter gädda i höst, en metod som bevisligen fångar stora gäddor.
Du sitter stadigt och koncentrerad på land. När ditt utskickade segelskepp hastigt sjunker ges en adrenalinkick som kommer att göra dig längtande till varje höst.
Anpassat driftmete efter gädda är enkelt, effektivt och vansinnigt spännande och ger även möjlighet till fiske i vatten där exempelvis fiske från båt inte är tillåtet. Sportfiskarnas Oscar Trowald ger sina bästa här sina bästa tips för dig som vill prova.
Med hjälp av vinden kan vi från land nå ofiskade vattenytor på ansenliga distanser. Hägrande områden där gäddorna länge växt sig feta i fred. Det som behövs är ett pålitligt och lättsynligt vindfång som bryter fram över vattnet med ett stadigt bete hängande därunder.
Flöte med segel
För att kunna driftmeta i stilla vatten behöver man ett flöte med segel som med vindens hjälp kan ta med betesfisken ut till sjöns hungriga gäddor. ”The drifter float” (driftflötet), består av en arm med en flytkropp och längst upp ett segel. De färdiga och bruksenkla kit från Fox och E.T. Tackle som finns tillgängliga på marknaden kommer också med en ”kontrollarm”, en bom som träs på huvudlinan och som ger stabilitet, minskat trassel och minskad hastighet i hård vind. Armen med seglet kopplas sedan enkelt på kontrollarmen. Under har du ett sänke, en kroktafs och en betesfisk. Ett komplett system är redo för att fånga vind och gädda. Konstruktionen är överlägsen det klassiska segelflötet med korslagda röda fenor i topp, då dess förmåga att fånga vind och dess synlighet på vågig distans är långt bättre. Och du riggar i ordning det på tre effektiva minuter.
Foto: Fredrik Aremyr / "Fox system drifter" kan tas hem via de flesta svenska sportfiskebutiker. Om ditt segel går sönder - gör nytt av ett mjölkpaket!
Fånga vinden
Vägen till glada fiskeupplevelser med driftflötet handlar i grunden om att göra det enkelt för sig i en slags trestegsraket.
Steg ett – välj en dag då det blåser. En tydlig krusvind kan dock räcka. Alla vindar starkare än så ger också självfallet goda driftmöjligheter.
Steg två – välj en fiskeplats där du har vinden i ryggen. Fiskar du i motvind kommer du att få seglet i knäet. En spetsig klippudde där du kan nyttja vind i tre riktningar är det förlåtande och perfekta stället att börja på. Gör ett mjukt och kort underarmskast mot där vattnet börjar krusa, håll bygeln på rullen öppen och låt seglet färdas ut.
Steg tre – lägg i ditt driftflöte där vattnet är djupare än vad du reglerat ditt fiskedjup. Ditt bete kommer annars fastna på botten och seglet kommer att stå hopplöst stilla.
Foto: Fredrik Aremyr / Fisken som fick artikelförfattaren såld på driftmete. 10450 gram - på höstens blott andra drift i en djup spricksjö.
Med dessa grundsteg i ryggen kan du börja utforska, förfina och verkligen uppleva ditt driftfiske. Adderar du djupa och kristallklara vatten och stora betesfiskar till ekvationen har du i regel än större möjligheter att träffa rätt i dina inledande försök. Under dessa vatten- och betesförhållanden kan du under den tidiga hösten mycket väl fiska ditt bete bara någon meter under ytan över 20 meters djup. Gäddan jagar på siluetter och ditt bete kommer i det klara vattnet att bli synligt för många av sjöns gäddor under en fiskedag. Har du möjlighet att meta upp ditt bete på plats är det att föredra, men du kan också komma långt med ett dött, nyupptinat bete. Och oavsett bete och vattenförhållande – ta vara på hemtagningen – ta det lugnt tillbaka med flera väl tilltagna spinnstopp.
Dessa pauser kan under vissa dagar visa sig vara det allra mest effektiva momentet.
Foto: Fredrik Aremyr / Varje höst ligger artikelförfattarens driftspö färdigtacklat i ett eget fodral. Väl på fiskeplatsen kopplas segel och kroktafs snabbt och enkelt på.
Några taktiktips
Vattnets temperatur är ett ytterligare fortsättningssteg att ta hänsyn till. När vattnet börjas kylas ner mot de lägsta temperaturerna finns det goda skäl att dels fiska ditt bete djupare och dels att låta flötet pausa tio minuter i taget var tjugonde meter. Ett minskat utfallsavstånd och en ökad betänketid kan få gäddan att ta det slutliga steget. Dessa grundtips ska läsas i förening med den absoluta uppmaningen att fiska denna metod med yttersta koncentration. Du bör inte släppa ditt segel med blicken eller fiska det så långt bort att du inte ser det ordentligt. Det upplevs nämligen i regel alltid som ytterst hastigt när seglet sjunker, gäddan tar ofta betet med fart och bestämdhet. Ouppmärksamhet leder till missade fiskar eller förödande djupa krokningar. Kroka direkt när skeppet sjunker. Du missar få fiskar med denna konsekvens. Till nyss nämnda tillkommer också en etisk aspekt kring avståndet. Metoden ger möjlighet att fiska på upp till 150 meter när sikten är riktigt god. Det är en lång väg att drilla en gädda och sådana extrema avstånd bör bara fiskas i riktigt kallt vatten där köldstela gäddor följer relativt snällt med tillbaka. En slags tumregel skulle kunna vara att drifta kortare ju varmare vattnet är.
Foto: Fredrik Aremyr / Driftspöet kan fiskas lutande uppåt på banksticks. Vid längre driftstopp kan bygeln öppnas och linan fästas i ett "line clip".
En enkel utrustning
Driftflötet är i stort den enda speciella komponenten i utrustningen. I övrigt behövs en större haspelrulle, laddad med stum flytande flätlina – ju mer lina den kan ta in per vevtag ju bättre. När det gäller spö är ett tolvfots karpspö med testkurvan tre pund ett pålitligt val. Spöet har ett väldigt brett användningsområde och det går att få tag i prisvärda sådana från butiker i Sverige. Längden och ryggraden i spöet ger dig goda förutsättningar att kroka på distans. Ovanför din wiretafs (cirka 28 pund och uppåt) med en eller två trekrokar kan det vara ett mycket bra val att ha en uptrace i wire eller fluorcarbon som är längre än din kroktafs. Gäddor som gör hastiga attacker underifrån kan ta både bete, tafs och linan ovanför vilket kan ge obehagliga linbrott. Med en uptrace har du en rimlig försäkring. Du kan fästa uptracen med ett lekande på huvudlinan och trä ditt sänke därpå.
Foto: Fredrik Aremyr / Avkrokningsmatta och håv bör alltid finnas nära till hands. Skippa boken och låna grannens kikare.
Det finns även många instruktionsvideos på nätet om driftmete. Här är några länkar:
Drifter Float Fishing
Predator Fishing TV: Drifter Float Setup
Pike Fishing how to: Catch pike with a drifter float
På sidan 16-20 i nummer 4 av Svenskt Fiske hittar du fullängdsversionen av artikeln ”Det driftande skeppet -Gäddmete med möjligheter.”