Absurt låga böter för danskt laxsvindleri

omarkt_lax_800
Foto: Alicia Douglas / Försäljning av lax med oklart ursprung är fortsatt ett stort problem. På bilden en helt omärkt laxsida såld i en svensk matvarubutik som enligt det handskrivna tillägget på extraprisskylten ska vara "Ortens".

En mycket mild dom i dansk domstol både upprör och oroar: ompaketering och försäljning av 174 ton polsk lax resulterade i 3621 kr i böter.

Nyligen föll domen i ett mycket intressant mål i dansk tingsrätt: en dansk fiskegrossist stod anklagad för att under 2014 ha märkt om 174 ton polskproducerad lax till att vara dansk och sålt den vidare till Australien. Företaget Westcoast Seafood A/S och Ole Holmgaard beräknas då ha tjänat motsvarande 1,14 miljoner kr (793 000 DKR) på matfusket men bötfälls nu för bara motsvarande 3 621 kr av dansk tingsrätt. Företaget Westcoast Seafood A/S gick i konkurs 2014 och den milda domen mot fiskgrossisten Ole Holmgaard Jensen överklagades nu inte.

Dansk media rapporterar att utfallet är mycket anmärkningsvärt då åtgärder för att stävja matfusk är ett prioriterat område för danska myndigheter. 2013 fick exempelvis det danska företaget Sunprojuice.dk böta fem millioner DKR för att ha försökt saluföra äppeljuice som blåbärssaft. Fusket att märka om den polska laxen som dansk riskerar nu att försämra den danska livsmedelsindustrins goda rykte. Danskproducerad fisk anses vara en kvalitetssäkrad produkt vilket motiverar australiska konsumenter att betala högre priser för dansk fisk.

Mycket anmärkningsvärt är även mängden lax som sålts, 174 ton. 2014 då svindleriet genomfördes rapporterade det polska yrkesfisket en total fångst av östersjölax på endast 15 ton. Det är fyra år i efterhand ytterst svårt att få fram vilket ursprung laxen hade, men mängden lax i svindleriet skulle kunna tyda på att det polska yrkesfisket kan bedriva ett olovligt fiske efter östersjölax i större omfattning än vad som hittills bedömts. Om man räknar att medelvikten på östersjölax är cirka 6 kilo så utgör 174 ton lax omkring 29 000 individer. 

- Olagligt fångad fisk förs i regel ut på marknaden via ompaketering och fusk med produktens ursprung. Det här kan alltså vara ett sätt att dölja ickerapporterade och falskrapporterade fångster. Rimligen förekommer det fortsatt andra liknande svindlerier då man ännu inte kommit till rätta med det olovliga laxfisket inom EU. Sportfiskarna hoppas att betydligt mer kännbara straff utdöms i liknande danska mål framöver då det skulle kunna avskräcka försäljning av tjuvfiskad lax, kommenterar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Läs hela artikeln här: ekstrabladet.dk

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv