Foto Sportfiskarna / Fick man fiska havsöring runt Gotska Sandön skulle fler sportfiskare besöka ön.
Sportfiskarna har svarat på en remiss om ny skötselplan för nationalparken Gotska Sandön. Sportfiskarna anser att det vore positivt att åter tillåta sportfiske från öns stränder. Framförallt skulle man kunna bedriva ett tydligt reglerat havsöringsfiske runt ön.
”Att tillåta sportfiske, under mycket kontrollerade former och med strikta uttagsbestämmelser, skulle tillgängliggöra Gotska Sandön för ytterligare en besöksmålgrupp som genom hög betalningsvilja kan bidra till ett fortsatt skydd för uppsatta bevarandevärden i nationalparken.”
Det fiskefria området runt ön tillkom 2006, i första hand för att efter ett antal år utvärdera effekterna av ett fiskeförbud på kommersiella arter som piggvar, skrubbskädda och torsk.
Sportfiskarna menar nu att det finns anledning att utreda möjligheterna att återigen tillåta fiske med handredskap (spöfiske) runt Gotska Sandön, dock under mycket organiserade former.
- Med tanke på att ön ligger mycket avskilt till och har vacker natur så skulle området kunna utvecklas till en destination som är attraktiv för sportfiskare som söker avskildhet och orörda stränder. Och som dessutom är beredda att betala en rejäl slant för fisket vilket skulle inbringa pengar till nationalparkens skötsel, kommenterar Lars Vallin, projektledare på Sportfiskarnas regionkontor i Visby.
Med tydliga regler för ett landbaserat sportfiske efter havsöring, som följer uppsatta bevarandemål för nationalparken och Natura 2000-området, och långtgående restriktioner avseende uttag av fisk måste riskerna för skador på bevarandevärden i nationalparken eller på arter som getts skydd inom ramen för det fiskefria området betraktas som minimala.
Ett viktigt syfte med skyddade områden är, förutom att bevara höga naturvärden, att också locka människor till besök och upplevelser. Skyddade områden måste därför inom ramen för bevarandet även kunna tillgängliggöras för friluftslivet. Att tillåta fiske på Gotska Sandön skulle säkerligen få fler sportfiskare att besöka ön.
- Även om det i det här fallet är skötselplanen till nationalparken som ska revideras, och inte föreskrifterna, tycker vi det är viktigt att påpeka att upplevelsevärdena på Gotska Sandön skulle kunna utvecklas ytterligare om ett restriktivt spöfiske tilläts, avslutar Lars Vallin
På Gotska Sandön finns inga vattendrag där öringen reproducerar men havsöringen utnyttjar grundområdena runt ön som uppväxtområde, innan de återvänder till sina lekbäckar.
Läs hela remissvaret här.