Foto: Sportfiskarna / Isfisket är igång i norr. 10 cm kärnis är ett bra mått på när isen med god marginal är säker.
Med klimatförändringen blir vintrarna tyvärr allt mildare och möjligheten att isfiska blir allt mindre sannolik i södra Sverige. Men i norra delen av landet är isfiskesäsongen nu igång och förhoppningsvis kan kallare väder även ge is i syd längre fram i vinter. Titta gärna på vår film om issäkerhet och förbered dig med rätt utrustning INNAN du går ut på isen.
Årets vinter har hittills tyvärr åter varit mild och säker is återfinns nu strax före jul i nordligaste Dalarna, Hälsingland, Härjedalen och norrut. Det finns is på 10 cm och mer på många mindre vatten, men större sjöar och älvsel kan vara helt öppna eller ha mycket svag is. Många fiskevårdsområden har öppnat sina Put&Take-sjöar och då brukar det finnas aktuella israpporter. Stor försiktighet krävs om man ska ut på okänd is då det nu ofta finns snö på isen som gör det svårt att bedöma den. Fiska inte ensam och använd säkerhetsutrustning som isdubbar, ispik och säkerhetslina.
Foto: Emma Lindgren / Utan isdubbar är det på egen hand väldigt svårt att ta sig upp ur en vak.
-Förbered dig rätt innan du går ut på isen. Ta på dig isdubbar och använd ispik för att undersöka isen. Använd gärna någon form av flytplagg och isfiska aldrig ensam, kommenterar Bengt Olsson, kommunikatör på Sportfiskarna och förbundets representant i Issäkerhetsrådet.
Som en del i arbetet att minska antalet isolyckor har Sportfiskarna tidigare producerat en film om issäkerhet.
Du ser den tillsammans med förbundet övriga filmer på Sportfiskarnas YouTube-kanal.
Äldre män överrepresenterade i olycksstatistiken
Det är oftast äldre män i åldern 60 och uppåt som förolyckas i isolyckor. Det kan finnas många skäl till detta: äldre män har ofta svagare fysisk och kan därigenom ha svårare att ta sig upp ur en isvak, det kan även vara så att man upprepar ett beteende som tidigare varit säkert, exempelvis att man isfiskar på en viss plats vid en viss tid för att man då förutsätter att isen är säker. Oftast saknas även rätt utrustning och man fiskar ensam. Generellt är äldre män även en målgrupp som är svår att nå, då de exempelvis inte är så aktiva i sociala medier och de även kan vara obenägna att ta till sig ny information och ändra ett tidigare beteende.
-Du som har en äldre anhörig eller fiskekompis som isfiskar, se då till att de har rätt utrustning och att de aldrig fiskar ensam. Isfiske är en av våra finaste friluftsaktiviteter, med rätt utrustning, förberedelser och sällskap kan alla komma hem tryggt, avslutar Bengt Olsson.
Läs mer om issäkerhet här: www.issakerhet.se
Några tips på isfiske finns exempelvis här:
Pimpelfiskare Hälsingland (grupp på Facebook)
www.sarnaidrefvo.se
jormvattnetsfiskecamp.se
hotagen.com/isfiske
dromfiske.com