Vattenkraften måste miljöanpassas, annars väntar domstol

kraftverk_vasterdala...
Foto: Bengt Olsson
Sveriges oförmåga att miljöanpassa vattenkraften kan straffa sig: nu hotar EU-kommissionen med att dra Sverige inför EU-domstolen.

Den 25 januari beslöt EU-kommissionen att sända ett motiverat yttrande till Sverige då det fortfarande finns fall av bristande efterlevnad och avvikelser i Sveriges införlivande av det så kallade ramdirektivet för vatten. Kommissionen pekar bland annat ut bristerna i den nuvarande lagstiftningen för vattenkraften och ger Sverige två månader att svara på yttrandet, annars kan EU-kommissionen väcka talan mot oss i EU-domstolen. Påföljden kan i förlängningen bli kraftiga böter.

-Det är mycket betydelsefullt att EU-kommissionen sätter ned foten och markerar att Sverige måste skärpa lagstiftningen, inte minst när det gäller miljökraven på vattenkraften. Detta bör sända tydliga signaler till de politiker som tror att vi kan bortse från EU:s vattendirektiv, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas biträdande generalsekreterare.

Från EU-kommissionens pressinformation:

”Kommissionen har i dag beslutat att sända ett motiverat yttrande till Sverige eftersom det fortfarande finns några fall av bristande efterlevnad och avvikelser i Sveriges införlivande av ramdirektivet för vatten (direktiv 2000/60/EG). Det gäller underlåtenhet att beakta kostnadstäckning för verksamheter som kan förmodas ha en inverkan på vattenkvaliteten. Dessutom är skyldigheterna att undvika försämrad vattenkvalitet inte relevanta för godkännande av projekt som exempelvis vattenkraftverk enligt den nuvarande svenska lagstiftningen. Sverige håller på att utarbeta ny lagstiftning i fråga om den sistnämnda punkten men har ännu inte antagit den. Kommissionen sänder därför ett motiverat yttrande och ger Sverige två månader att reagera. Om Sverige inte lämnar ett tillfredsställande svar kan kommissionen komma att väcka talan mot landet vid EU-domstolen.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv