Ny rapport sammanfattar aktuell kunskap om fiskevårdsåtgärder för abborre. Foto: Freewater Pictures.
Rapporten är en sammanfattning av resultaten från ett projekt som Sportfiskarna drivit sedan 2014 med finansiering från stiftelsen BalticSea2020. Syftet med projektet har varit att öka kunskapen om hur fiskevårdsåtgärder i framförallt kustmynnande vattendrag kan bidra till att stärka abborrbestånden på kusten.
- Genom projektet vet vi nu mer om hur åtgärder kan genomföras på ett effektivt sätt. Exempelvis har vi visat att det är viktigt att inrikta sig på åtgärder i vattensystem med stora ytor sjöar, säger Lars Ljunggren som varit projektledare.
Särskilt viktiga kan kustmynnande vattendrag vara på exponerade kuststräckor där antalet skyddade lekmiljöer på kusten är få. Att åtgärda vandringshinder pekas särskilt ut som en viktig åtgärd i rapporten.
- Abborren nyttjar sjöar och lugnvatten i vattendragen för lek. Dock är abborren relativt dålig på att ta sig förbi hinder och att åtgärda till exempel dammar och fellagda vägtrummor har potential att ge stor effekt, menar Lars Ljunggren.
Det kan vara svårt att identifiera praktiska fiskevårdsåtgärder i kustmiljön som ger en positiv effekt på kustbestånden. En åtgärd som dock har förutsättningar att ge positiv effekt är risvasar. Saknas vegetation och hårda strukturer, och det i övrigt finns goda förutsättningar för rekrytering, så kan risvasar ge god effekt.
- Vi har utvärderat risvasar med goda resultat i sjömiljö, men resultaten gäller sannolikt även för liknande miljöer på kusten, till exempel övergödda innerskärgårdar, muddrade hamnområden och liknande miljöer, säger Lars Ljunggren.
Sportfiskarnas arbete med fokus på abborre kommer att fortsätta och inom kort berättar vi mer om det nya projektet ”Abborre 2.0” som under året startas upp i samarbete med bland annat länsstyrelsen i Uppsala.
Hela rapporten kan du ladda hem som PDF här.
Här kan du se film om abborre, "Sveriges mesta fisk".