Ta storgäddan på deadbait i vinter!

oscar_m_pike_deadbai...
Foto: Oscar Trowald / Oscar med deadbait-metad gädda strax under 12 kilo!
För Sportfiskarnas ungdomsansvarige Oscar Trowald är gäddmete från land en klar favorit. I denna artikel ger han några tips för hur man kan komma igång med ”deadbaiting” – en effektiv metod som passar utmärkt för årstiden och de flesta vatten.

I mästarmetarnas hemland England är olika typer av ”deadbaiting” den avgjort mest populära metoden för att fånga gädda. Precis som det låter handlar det om olika variationer av mete med dött bete. Populariteten på de brittiska öarna är knappast en slump. Rätt använda är dessa metoder oftast att föredra framför spinnfiske när det handlar om fiske från land i kallare vatten.

Du kan bedriva deadbaiting med såväl flöte som bottenmete. Principen är likväl att hålla betet nära botten. Där sprider det dofter och en trög gädda får gott om tid att bestämma sig för om den ska ta betet. Personligen håller jag bottenmete med pater noster-tackel som en klar favorit. Skälen är flera: Du kan fiska på lång distans, du kan fiska med flera spön samtidigt, du kan fiska i mörker, du kan experimentera mera – och inte minst – du kan ha trevliga samtal med kompisen längs ”banken” utan att intensivt behöva stirra på ett flöte!

Utrustning, tackel och ”bite indication”
Utrustningen för att komma igång med deadbaiting är inte särskilt märkvärdig. Oavsett om du fiskar på kort distans i åns vassglugg eller kastar 50 meter i en sjö, så känns ett längre spö som en viktig grundutrustning. Ett 12-fots karpspö är ett mycket mångsidigt spö som heller inte behöver kosta så mycket. Ju längre distans du planerar att fiska på, ju kraftigare spö behöver du. Sedan behöver du en hyfsat rejäl haspelrulle. Baitrunner-funktion är ett plus men, inte ett måste. Lägg till en rejäl flät- eller nylonlina och två banksticks så är du i stort sett hemma. Vi återkommer till det som britterna kallar ”bite indication”.

Ett glidande pater-noster-tackel är en bra start-setup för deadbaiting. Den glidande sänkeslinan gör att du kan kasta långt, att du kan spänna upp linan över vattenväxter och att du får en naturlig brottlina utan att riskera gäddan och ditt kroktackel.

tackel_1
Foto: Oscar Trowald
Ett pater-noster-tackel med kroktafs och en glidande sänkestafs. Kroktafsen bör vara ca 40 cm, med bra wire och starka krokar i storlek 4. Sänkestafsen i nylon bör vara ca 15 cm längre än kroktafsen, kring 0,30 mm, med en hyfsad mängd knutar på för att försvaga den. Sänkeslinan fästs i en ”run ring” som sedan träs på huvudlinan. De svarta hylsorna är till för att minimera trassel och uppfånganden av växtlighet. 

Tanken med det glidande tacklet är såklart också att den köldstela gäddan ska känna minimalt motstånd när betet väl har tagits – den ska kunna ta lina från en frikopplad rulle. Det är alltså inte här i första hand en fråga om att stirra på darrande spötoppar. En utmaning uppstår emellertid – hur ser och hör vi nappet? Vi låter bilden illustrera.

tackel_2
Foto: Oscar Trowald
Jag fiskar alltid med öppen bygel! Jag kastar ut, spänner upp linan mot sänket, öppnar bygeln och fäster linan i en nappindikator som sitter på bakre banksticken under rullen. När gäddan nappar lossnar linan ur indikatorns klipp. Ett larm gör att du aldrig missar huggen, men detta är inte livsnödvändigt om du sitter vid spöet. Som indikator använder jag en Pike Swinger från Fox. Du kan också enkelt göra en själv – vi visade hur i Svenskt Fiske nr 1 2016!

När du fiskar på detta sätt med ett glidande tackel har du såklart ett ansvar gentemot gäddan. Framförallt om du inte tänker ta med gäddan hem för att äta. Jag skulle rekommendera att alltid kroka direkt när gäddan tagit betet. Du minimerar på det sättet risken för djupa krokningar eller att gäddan drar med sig linan in i grenverk och diverse skrot på botten. Du kommer att missa få fiskar genom denna konsekvens.

Öka dina chanser ytterligare
Vi har nu sett förslag till basmetod för att komma igång med deadbaiting. Tre saker som jag i regel också alltid gör för att optimera mina chanser för att fånga gädda via metoden är: 1) Mäskning 2) Poppa upp mitt bete 3) Förflyttningar. 

1) Många fnyser åt kombinationen mäskning och gädda. Jag tror att de har fel. Jag inleder alltid mina pass med att hacka små bitar av fisk och blandar sedan dessa med ett fiskmjölsbaserat groundbait och någon slags fiskolja. Inte minst i rinnande vatten skickar detta ordentliga doftspår som kan få igång gäddorna att försiktigt söka sig runt efter källan. Betet ska såklart placeras nära mäskbollarna.

2) Genom att ge ditt deadbait flytkraft så att det står rakt vertikalt upp från botten, får du än bättre spridning av doft och inte minst en större synlighet och en minskad risk för att betet blir dolt i växtlighet eller dyig botten.

tackel_3
Foto: Oscar Trowald
Den långa Betesnålen (här orange) är ett viktigt hjälpmedel för att dra flytstavar eller foam-poppers in i betet. Även här har Fox ett brett sortiment. På bilden ser vi i övrigt hur betesfisken sätts fast. De röda plastbitarna dras över hullingen för att se till att betet inte flyger av i kastet. Flera olika andra tillbehör finns också för att säkra betet.

3) Och avslutningsvis. Dagarna så här års är korta. I det kalla vattnet flyttar sig sällan gäddan längre sträckor. Om du inte har fått kontakt med någon gädda inom två timmar finns goda skäl att överväga en flytt.

Nyttja det kalla öppna vattnet så länge som det går – deadbaiting från land ger en kul och effektivt möjlighet!

I Svenskt Fiske nr 1 2017 som kommer omkring 20 februari skriver Oscar en fördjupad artikel om deadbaiting efter stor gädda.

Kategorier: Ungdom, Fiske, Fisketips, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv