Egen förvaltning bäst för fisket och miljön i Öresund

andersk_pa_tarno_800
Foto: Bengt Olsson / Anders Karlsson diskuterar fiskeförvaltning med Niklas Nielsen från Helsingborgsbåtarna.
Öresund bör ha en egen, separat förvaltning av fisket. Detta då Öresund utgör ett alldeles unikt exempel på ett havsområde med intakta och välmående fiskbestånd och med ett lönsamt och hållbart fiske. Men man måste också stärka skyddet för den unika miljön mot skadlig exploatering som exempelvis sandsugning. Det slår Sportfiskarnas generalsekreterare Anders Karlsson fast.

– Kravet på en separat förvaltning kommer vi framöver att driva hårt från Sportfiskarnas sida tillsammans med danska sportfiskeförbundet och EAA, såväl gentemot EU som mot den danska och svenska regeringen. Öresund, som har haft trålförbud sedan 1932, bör användas som utgångspunkt för hur fisket i angränsande havsområden som Kattegatt, eller södra Östersjön bör förvaltas. Med en gemensam förvaltning skulle vi även ha ett bättre forum för att där direkt påverka danska och svenska myndigheter att inte tillåta mer sandsugning och annan exploatering i sundet, kommenterar Anders Karlsson.

Sportfiskarna tillsammans med danska sportfiskeförbundet samt EAA står fullt ut bakom forskarnas förslag till begränsningar för det västra torskbeståndet i Östersjön som befinner sig i djup kris. Sportfiskarna motsätter sig inte heller regleringar av sportfisket i Öresund. Däremot bör Öresund förvaltas separat så att fiskeregleringarna kan anpassas efter de behov som finns i sundet.

– När det gäller exempelvis torsk så är det mest angeläget att höja det på tok för låga minimimåttet på 38 cm till 45, eller helst 50 cm. Då hinner torskarna leka minst en gång innan de fångas. Naturligtvis bör man även se över behovet av andra regleringar som fångstbegränsningar eller minimimått för övriga arter, betonar Anders Karlsson.

Fiskekvoterna för 2017 ett misslyckande
Utgången av höstens fiskeripolitiska spel resulterade i en minskning av torskfiskekvoterna för yrkesfisket för det västra beståndet i Östersjön med 56 % istället för rekommenderade 88 %. Därtill införs ett yrkesfiskestopp på två månader för båtar längre än 15 meter under februari-mars. För fritidsfisket införs en fångsbegränsning på tre torskar under samma tid, samt fem under övrig tid.

– Sammantaget blev det en alldeles för svag reglering för Östersjöns västra torskbestånd. Samtidigt innebär regleringen en missriktad och onödig begränsning av fisket i Öresund som riskerar att slå särskilt hårt mot turbåtsbranschen, avslutar Anders Karlsson.

Kategorier: Miljö, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv