Foto: Ted Logarth
Sportfiskarna satsar nu stort på att förbättra förvaltning av Östersjölaxen. I ett unikt samarbetsprojekt ”Laxförvaltning för Framtiden”, ska den senaste tekniken tillsammans med lokal kunskap och engagemang samverka för ett ekologiskt och långsiktigt hållbart älvfiske.
– Vi kommer att kombinera de senaste elektroniska verktygen som ekoräkning, digital fångstrapportering med laxplomber och säsongsvis fångstbegränsningar för att skapa världens modernaste förvaltning som gynnar både laxbestånden och fisket, kommenterar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Den storväxta Östersjölaxen är en enorm resurs som rätt utnyttjad kan skapa massor av arbetstillfällen och regional utveckling i älvdalarna. I och med framsynta regleringar av laxfisket till havs finns nu en historisk möjlighet att utveckla ett attraktivt och samhällsekonomiskt lönsamt laxfiske. För att nå dit krävs en laxförvaltning för framtiden där fisket i älvarna baseras på varje laxbestånds bärkraft. Lokalt anpassade fiskeregler, biotopvård och fångstrapportering är några viktiga beståndsdelar i en sådan förvaltning. Förvaltningen ska resultera i ett ekologisk hållbart fiske med ökande antal återkommande laxar år från år och samtidigt gynna regional utveckling och inte minst skapa en upplevelse i världsklass för sportfiskare.
– En viktig del är att vi i projektet lägger stor vikt på lokal förankring och att lokala intressenter aktivt medverkar i åtgärderna. Vi tror att det är avgörande faktorer för att förvaltningen ska fungera bra, betonar Glenn Douglas.
Projektets insatser kommer i första hand att fokuseras på Råne älv som används som modell men insatser kommer också att göras i andra älvar. ”Laxförvaltning för Framtiden” är ett samarbete mellan Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Degerselsbygdens samfällighetsförening, Swedish Lapland, Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård och Sportfiskarna. Projektet pågår under tre år.