Foto: Storfiskregistret
Tre nya rekordfiskar har fångats och godkänts hittills i sommar och vi kan nu presentera nya rekord för arterna ruda, berggylta och paddtorsk.
Sommaren har inletts på ett spännande sätt för alla storfiskjägare. Många fina fångster har rapporterats in till Sportfiskarnas storfiskregister. Speciellt roligt är det att berätta att vi fått tre fina svenska rekordfiskar. Två kommer från det salta havet och den tredje från en i metekretsar klassisk sjö. En rolig iakttagelse är att alla tre rekordfiskarna föll för ett alltid gångbart bete: kokt räka.
Finlirets favorit - ruda över ny rekordvikt
– Ruda (Carassius carassius) är alltid en av metespecialisternas favorit och samtidigt problembarn. Få fiskar kan sätta så många griller i huvudet på fiskare när den sätter den svåra sidan till, menar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.
Ursjön i Västmanland är den sjö som mest av alla förknippas med rudor i tung viktklass. Det tidigare rekordet kommer härifrån och nu var det åter dags för en putsning av rekordsiffrorna.
Den idoge metaren Kim Kullenberg använde uppenbarligen rätt taktik och strategi när han den 15 juni på morgonen krokade en oerhört trind och bastant ruda, på en räkagnad krok. Många andra fiskare kammade noll, medan Kim testade en plats där rudorna kanske fått vara lite mer ”ifred” från sportfiskare den senaste tiden.
– En sak jag lärt mig om Ursjön är olika beteenden hos rudorna ger olika bubbelmönster på ytan. Det gäller att tolka dem rätt. Bara för att det är massor av bubblor behöver det inte betyda att rudorna äter aktivt där. Jag hittade i alla fall det jag letade efter, mäskade sparsamt med pellets och gick ner i tackelstorlek, till 017-millimeters fluorocarbonlina, krok i storlek 12 och ett lätt flöte, ordentligt nerblyat.
När flötet reser sig får jag på ett perfekt mothugg och krokar en fantastisk fisk. Den rusar rakt ut och går upp i ytan. Jag ser direkt att det är en ruda, men inser inte vilken kaliber det är på fisken förrän jag lyfter den ur vattnet i håven, berättar Kim Kullenberg.
Vikten kunde, efter vågkontroll i laboratorium, bestämmas till 3 030 gram på den 50,5 centimeter långa rudan. Omkretsen var hela 49,5 centimeter. Det svenska rekordet har därmed slagits med 19 gram.
Foto: Storfiskregistret
Berggylta – 41 år gammalt rekord äntligen slaget!
Redan 1975 sattes det svenska sportfiskerekord på berggylta (Labrus bergylta) som stått sig tills nyligen. Då var det Bo Hall som fångade en gylta på hela 2 300 gram. Men den 26 juni lyckades Martin Karlsson från Göteborg lirka upp en 20 gram tyngre fisk.
Kring midsommar åkte Martin Karlsson och fiskekamraten Peter Johannessen ut för att fiska lite sej och torsk på Måseskärsvraken. Vädret gjorde dock att de bestämde sig för att fiska inomskärs under söndagen och samtidigt hämta upp sin kollega Anders Wernbo på Havsfiskelab. Trion ”pillemetade” med räka i Gullmarn och fick en del glyskoljor, skäggtorsk, blågyltor och berggyltor. De hade fiskat några timmar när Martin fick det karaktäristiska hugget från en stark och envist rusande fisk.
Rekordmannen själv berättar:
– Man vet direkt när det är en större berggylta. Det gäller att direkt få upp den några meter och hålla den borta från skrevor och vegetation. Det tog ett tag innan den visade sig och vi flämtade nog till alla tre när vi fick se hur grov fisken faktiskt var. Som många vet är det svårt att returnera de lite större individerna, men vi tog allt metodiskt och såg till att fisken fick återhämta sig i håv bredvid båten efter alla delmoment med mätning, vägning och fotografering. Det var en fröjd att få med på film när den simmade tillbaka ner i djupet!
Det nya rekordet lyder 2 320 gram och fiskens längd och omkrets var 49 respektive 42 centimeter.
Foto: Storfiskregistret
Paddtorsk på ny rekordvikt
Den lilla, ofta chokladbruna, paddtorsken (Raniceps raninus), är kanske ingen art som allmänheten känner till särskilt väl. Men många artjägare letar efter den lilla fisken. Det tidigare rekordet har stått sig i ungefär tio år, men nu har Alexander Lindell Svensson från Anderstorp sett till att ändra på den saken.
Den 2 juni fiskade han från klipporna på Smögen. Metoden var bottenmete med räka. Vid 20-tiden nappade en stor paddtorsk åt sig räkan på 15 meters djup.
Alexander berättar bland annat så här i sin fångstanmälan:
– Vädret var gynnsamt, så jag testade ett nattpass efter paddtorsk och bergskädda på en plats där jag fiskat nästan lika länge som jag kunnat gå ute bland Smögens klippor. Platsen har tidigare gett stora paddtorskar och jag och farsan har lite skämtsamt skojat om att det svenska rekordet borde gå att slå just här. Efter ett par timmar får jag ett hugg av en lite större fisk och ser snart till min stora glädje ett gigantiskt paddtorskhuvud över ytan.
– Fisken vägdes senare på en krönt butiksvåg till 566 gram, vilket är 24 gram över det tidigare rekordet. Längden var 31och omkretsen 25 cm, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Sportfiskarna har granskat anmälningarna och godkänt samtliga tre fiskar som nya rekordnoteringar. Stort grattis till rekordinnehavarna.
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller i dagsläget nästan 31 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.
Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se