Abborryngel påverkas av mikroplast. Foto: Bernt Moberg
Idag presenteras en studie i den vetenskapliga tidskriften Science om hur mikroplastpartiklar kraftigt påverkar fiskyngels utvecklingsstadier.
Studien som utfördes i ett laboratorium visar bland annat att abborrlarver som fick i sig plastpartiklar av polystyren har sämre tillväxt och får ett förändrat beteende. Abborrarna som åt plastpartiklar blev mindre aktiva än fiskar som fick äta zooplankton och de reagerade inte på lukten från predatorer. Resultatet var att de blev uppätna mycket snabbare än fiskarna i en kontrollgrupp. Abborrarna i försöket hämtades i en å på Gotland där Sportfiskarna utfört fiskevårdsåtgärder. Halterna av mikroplast under försöken ska ha varit lägre än de högsta värdena i Östersjön.
– Att vi släpper ut så ofantligt mycket plast i haven är naturligtvis väldigt allvarligt. Det här är viktig forskning om ett allvarligt och växande problem. Sportfiskarna ser gärna kompletterande fältstudier som även tittar på vad ynglen äter i sin naturliga miljö och hur halterna av mikroplaster ser ut på uppväxtområdena, både längs kusten och i kustmynnande vattendrag, kommenterar Lars Vallin, projektledare i Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
I Sportfiskarnas Rovfiskprojekt restaureras många lekmiljöer i sötvatten längs ostkusten, där koncentrationen av mikroplaster sannolikt i allmänhet är lägre än i Östersjön. Resultaten från studien är därför ännu ett tungt argument för att fortsätta restaurera lekmiljöer i kustmynnande vattendrag.
– Plastlarmet är ytterligare ett skäl att värna om fisken och dess nyckelmiljöer. Det är också ytterligare ett skäl att bidra till minskad användning av plast som riskerar att hamna i havet. Användning av mikroplaster i olika produkter borde regleras hårdare, avslutar Lars Vallin.
Så kan du bidra till mindre plast i havet:
Återvinn dina plastsopor och undvik att köpa plastkassar när du handlar. Använd i stället Sportfiskarnas Gefan-tygkasse: ”Stop plastic pollution”.
Nästa gång du köper utekläder, välj miljövänliga. Undvik att köpa kläder av konstmateriel som exempelvis fleece. Fleece släpper tyvärr ifrån sig mikroplastpartiklar vid tvätt. En del av plasten läcker förbi reningsverken och ut i vattendragen.
Plocka även upp andras skräp när du är ute och fiskar! Du kanske kan ta med en sopsäck på nästa fisketur och fota och dela din ”fångst” på sociala medier så blir fler medvetna om problemet?
Använd inte hygien- och skönhetsprodukter som innehåller mikroplast. (läs noga på innehållsförteckningen och kräv att din butik skyltar vad som är bra miljöval)