Fullt med fiskevård på fältet!

asp_linda_vansjobro_...Sportfiskarnas biolog Linda Svensson med asp. Foto: Victor Söderberg
Sportfiskarnas biologer på våra olika regionkontor jobbar just nu intensivt med många olika fiskevårdsåtgärder.

Det kommer bland annat många fler gäddfabriker framöver, Sportfiskarna åtgärder vandringshinder, bygger fiskvägar och inventerar fiskbestånd som öring och mal. En art Sportfiskarna jobbar särskilt med nu är asp, i Mälarregionen genomförs många åtgärder för den tidigare starkt hotade arten.

Asp runt Garnsviken inventeras
Aspen tillhör karpsläktet men är en utpräglad rovfisk, dessutom är arten både stark och kan bli storvuxen, vilket gör den till en fantastisk sportfisk. Arten har tidigare gått starkt tillbaka på grund av vandringshinder och olika sorters miljöpåverkan på lekområden. Tack vare olika fiskevårdsåtgärder ökar nu åter beståndet.  I sjön Garnsviken och dess tillflöden vid Åkersberga inventerar Sportfiskarna nu det lokala aspbeståndet. Syftet är att dokumentera förekomsten för att kunna skydda lekområden och se över vilka fiskevårdsåtgärder som kan genomföras för att gynna beståndet.

-Tyvärr har vi haft problem att hitta lekande asp runt Garnsviken nu i vår. Förmodligen är det lokala beståndet väldigt litet och aspen kan även leka nattetid vilket gör det väldigt svårt att se dem. Vi vet att det går upp asp i Husaån från Garnsviken så vi kommer även att göra en rominventering med hjälp av dykare, berättar Linda Svensson, fiskevårdare och aspexpert på Sportfiskarna.

Aspens rom är möjlig att särskilja från andra karpfiskars då romkornen är stora. Vid en dykinventering är det även möjligt att ta upp romkorn för att kläcka rommen och kontrollera att det verkligen rör sig om asp. Man kan då även göra genetiska analyser av beståndet.

Aspen leker för fullt i Sävaån
I Sävaån som rinner ut i västra Ekoln söder om Uppsala åtgärdade Sportfiskarna i fjol flera vandringshinder. I år leker aspen för fullt i ån, vilket är mycket glädjande då leken uteblev i fjol. De åtgärdade vandringshindren möjliggör att aspen får större lekområden och beståndet kan på sikt öka.

-Det finns mycket man inte vet om aspen. Ifjol noterades ingen lek alls i Sävaån men nu leker de för fullt, vi vet inte varför. Jag ska nu till ån för att se om det leker asp ovanför de åtgärdade vandringshindren. Aspen har ett starkt homing-beteende och fiskar som föds i ett vattendrag återvänder sedan dit för att leka, man får därför se fiskevårdsåtgärderna i ett långsiktigt perspektiv, säger Linda Svensson.

Fler vandringshinder ska åtgärdas
Sportfiskarna kartlägger för närvarande även vattendrag i Upplands Väsby kommun. Här finns flera väldokumenterade förekomster av asp. Kartläggningen kommer att ligga till grund för framtida fiskevårdsåtgärder. En möjlig åtgärd är en fiskväg vid en damm vid sjön Fysingen.

-Att fiskvägar är mycket viktiga även för karpfiskar visas tydligt av den fiskväg som vi i höstas färdigställde vid våtmarken Hjälstaviken. Nu i vår har tusentals fiskar simmat upp i timmen i Hjälstaviken från Mälaren, däribland mängder av mört, braxen och id, avslutar Linda Svensson.

I nästa nummer av Svenskt Fiske kommer en artikel om både aktuella fiskevårdsåtgärder och sportfiske efter asp.

Kategorier: Miljö, Fiske i Stockholm | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv