Laxsjukdom i norr ska undersökas

dod_lax_torne_800
Foto:Ove Pekkari
De senaste somrarna har döda laxar påträffats i laxälvar i både Sverige och Finland. Nu söker forskare från båda länderna medel för att kunna klargöra vad som orsakat laxdöden rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

En tidigare mindre undersökning av sjuka laxar från 2015 visade både på angrep av en av de mest vanlig förekommande fisksvampar, Saprolegnia, och på förekomst av en bakterie, Flavobakterium columnare men även två fall av den kända laxsjukdomen UDN konstaterades.  Nu vill statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och finska livsmedelssäkerhetsverket, Elvira, utföra en betydlig större provtagning med 100-150 fiskar från Torneälven under 2016.

– Hur stor dödlighet har varit under de två senaste åren är svårt att få svar på. Varje år dör laxar av olika sjukdomar och skador och nu när fiskeförvaltning förbättras och laxuppgången ökar i älvarna är även sannolikheten större att träffa på död fisk. Finska forskare tror att sjukdomsfrekvensen i Torne älv varit hög, men exempelvis observationer från undervattenskameror installerade i en fisktrappa vid närliggande Kalix älv, visade en normal frekvens på skador och svampangrepp hos de stigande laxarna. Omfattningen av sjukdomen kan alltså variera mellan älvarna, kommenterar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Forskarna tror att sjukdomen kan försvinna om något år
De sjuka och döda laxar som observerats kan ha drabbats av olika bakterier, virus, miljögifter eller ha ådragit sig mekaniska skador. Den kommande studien kommer därför inte att rikta in sig specifikt på UDN men vara förutsättningslös rapportera NSD. Om UDN är svaret kan problemet enligt forskarna snart lösa sig självt.

– Vanligtvis kommer det till en älv och härjar där i två-tre år. Efter fem-sex år minskar det och blir en normal situation igen. Även svampinfektioner brukar försvinna med tiden, förutspår finländske forskaren Perttu Koski från Elvira.

– Det finns så kallade svampår som går i cykler och det kan vara det vi har sett. Det kan också vara något som är på gång. Det är bra om vi kan ta reda på om det är något som är på frammarsch eller om det tillhör en naturlig cykel, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid SVA.

Läs hela artikeln på NSD här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv