Kalkning återställer biologin i försurade vatten. Foto: Rolf Johansson
En ny rapport beställd av Havs- och vattenmyndigheten visar att kalkningsverksamheten har en mycket positiv effekt på miljön och återskapar stora värden i försurade vatten. En annan viktig slutsats i rapporten är att det lägsta pH-målet 5,6 är för lågt och bör justeras uppåt.
– Rapporten visar tydligt att kalkningsverksamheten har stor betydelse för att återställa biologin i försurade vatten och att det är rätt av HaV och länsstyrelserna att upprätthålla anslagen till kalkningen, säger Naturskyddsföreningens vice ordförande Mårten Wallberg.
Arbetet med den mycket omfattande studien har utförts av några av landets mest erfarna forskare på sötvattensfisk: Erik Degerman, Erik Petersson och Björn Bergquist. Rapporten baseras på en utvärdering av mer än 30 års elfisken i kalkade vattendrag och visar tydligt att kalkningen har mycket stor betydelse för fiskbestånden i försurade vatten. En annan viktigt slutsats är att det nuvarande pH-målet för öring på 5,6 är för lågt då det ger för små marginaler vid så kallade surstötar. pH-målet för öring sänktes 2010 av Naturvårdsverket från 6,0 till 5,6. Författarna skriver bland annat:
”Vår slutsats är att i försurade vattendrag innebär ett mål för lägsta pH på 5,6 en betydande risk att en normaliserad fiskfauna inte uppnås. Vi anser att målet för kalkningsverksamheten ska vara en normalisering av flora och fauna och utgående från fisk bör lägsta tillåtna pH därför sättas till minst 6,0.”
– Erfarna kalkhandläggare ute på länsstyrelserna har ända sedan sänkningen hävdat att 5,6 är för lågt och riskerar skador på fiskbestånden. Sportfiskarna har upplevt det sänkta pH-målet som mycket bekymmersamt då det knappast var av omsorg om fiskbestånden som det sänktes. Nu måste Havs- och vattenmyndigheten ta till sig denna rapport och pH-målet 5,6 måste återställas till 6,0, kommenterar Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
Mer information:
Markus Lundgren, fiskevårdschef Sportfiskarna
08-410 80 627, markus.lundgren@sportfiskarna.se
Anna Havula, press- och PR-chef Naturskyddsföreningen
070-87 03 700, anna.havula@naturskyddsforeningen.se
Läs rapporten HÄR.