Abborrfiske - Så här fångar du din största abborre

abborre_closeup_ulvs...
Nu är abborrarna på hugget! / Foto: Bengt Olsson

Hösten är en mycket bra säsong för abborre. De randiga rovriddarna är huggvilliga och i bästa kondition efter att ha frossat på småfisk hela sommaren. Under hösten koncentreras abborrarna även i större stim på lite djupare vatten och blir lättare att hitta. Med rätt utrustning och teknik kommer fiskelyckan.

Jiggfiske

Enklaste metoden för att fånga abborren är traditionellt jiggfiske. Med en jigg kommer man snabbt ner till abborren som ofta står parkerad strax över botten. Man imiterar även abborrens stapelföda: småfisk som nors, löja och mört. Det är även lätt att anpassa vikten på betet beroende på djup, vind och ström och därmed ha god kontakt med betet och fiska effektivt. En förföriskt simmande jigg som studsar fram över botten är i regel svår att motstå för abborren. Om man får napp men tappar fisken kan det raskt hugga igen då de går i stim och är avundsjuka på sina kompisar.

Om jiggar

Grundutrustningen bör inkludera jiggkroppar på 5-10 cm och jiggskallar på mellan 7-25 gram. Jiggskallen ska anpassas efter hur stor jiggkroppen är och viktmässigt efter hur djupt det är på fiskeplatsen. Exempelvis en jigg som är 7,5 cm lång (3 tum) tacklas lämpligen med en krok i storlek 3/0 - 4/0. Be annars din redskapshandlare om råd om du känner dig osäker. Lämpliga jiggmodeller är främst olika typer av så kallade shadjiggar som har paddelstjärt och simmar som en fisk. Prova naturliga färger som imiterar exempelvis norsen i grått/brunt/silver eller mer skarpa färger i gult och grönt. Ibland kan exempelvis en grön jigg med kontrasterande röd paddel visa sig vara bästa färgen.

abborrjiggar_800
Ett urval bra beten för höstabborren / Foto: Bengt Olsson

Utrustning och teknik

Lämplig utrustning är ett lätt haspelspö på 7-9 fot och en kastvikt på omkring 5-25 gram. Det allra viktigaste vid jiggfiske är att ha god kontakt med betet därför passar inte alltför mjuka spön. Det bästa är om spöet är lätt och har snärtig aktion med lite mjukare topp. Till detta bör man ha en haspelrulle i storleksmodell 2000-3000. Det viktigaste är att man har tunn flätlina som ger god kontakt och som låter betet sjunka snabbt ner till abborrarna. Lindimension bör vara omkring 0,10-0,13 mm. Mellan flätlinan och betshaken knyter man sedan lämpligen en halvmeter tafs av fluorcarbon i dimension 0,30-0,40 mm. (det går även bra med vanlig nylonlina) Är det mycket gädda på fiskeplatsen är det bra att även komplettera med en tunn ståltafs ytterst.

Fisketeknik med jigg för abborre är i grunden enkel: kasta ut, låt det sjunka till botten, sträck upp linan och fiska hem jiggen med små ryck längs botten. Är fisken aktiv kan man fiska relativt snabbt, ju kallare det blir i vattnet desto långsammare får man fiska. Vanligast är att man knycker med spötoppen för att få jiggen att studsa fram. Viktigt är att ha bästa möjliga kontakt med betet för att registrera huggen. En del tittar tittar på linan för att se huggen och det är då bra att ha lina i en kontrasterande färg som gult eller rosa. Man kan även registrera huggen via dragningar i linan. Fiskar man mycket så tajmar man snart mothuggen.

Prova balans

Längre fram på säsongen kan balanspirk bli bästa betet om man kan fiska från båt. En fördel med balans är att man kan fiska effektivt på olika nivåer i vattnet. Det blir som att pimpelfiska och man kan även använda en lätt vertikalutrustning. Sätter man på en limkrok under balanspirken är det nästan fångstgaranti!

Om återutsättning

Abborrfisket i skärgården och i många sjöar kan vara mycket bra under hösten med fångst på många tiotals abborrar under en dag. Tänk på att hantera fisken varsamt vid återutsättning: blöt händerna innan du tar i abborren och minimera tiden som abborren är ovanför ytan. Undvik helst att fiska på djupare vatten än 10-15 meter vatten om du ska sätta tillbaka fisken då tryckskador kan uppstå. Annars får man tänka på att veva upp fisken långsamt så att de hinner anpassa sig till det minskande vattentrycket uppe vid ytan. Tänk även på att aldrig hålla stora och tunga abborrar enbart i underkäken, stötta dem med en hand under magen om du vill ta en cool fångstbild. Var snäll mot fisken så behåller vi ett bra fiske!

Abborre till middag

Abborre är fantastiskt gott och fisk är nyttigt. Är tillgången god är det även en god idé att spara ett lagom antal till en middag och dela fiskelyckan med sina närmaste. Med goda tillbehör är exempelvis panerad stekt abborrfilé en riktig festmåltid (hitta fiskrecept här). En god regel är dock att alltid släppa tillbaka större fiskar från cirka 40 cm och uppåt. De är viktiga för beståndet och kan även innehålla något högre halter av miljögifter. Bästa matabborrarna är runt 2-5 hekto!

Skitfiske önskar Sportfiskarna!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Stockholm, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv