Foto: Bengt Olsson / Torskfisket i Öresund och Östersjön är en viktig fråga för EAA.
17-19 september samlas medlemmarna i den europeiska sportfiskeorganisationen European Anglers Alliance i Malmö för kongress. Sportfiskarna är i år värdar för arrangemanget.
European Anglers Alliance (EAA) består av 18 medlemsorganisationer från 17 europeiska länder. Många av medlemmarna är sportfiskeförbund och totalt har EAA:s medlemsorganisationer ca 3 miljoner medlemmar. EAA:s huvudsakliga uppdrag är att försvara sportfiskets intressen, med fokus på friska vatten och fiskbestånd. Huvudkontoret ligger i Bryssel, med nära väg till beslutsfattande politiker. I dagarna samlas man för kongress i Malmö, där det fortsatta arbetet ska diskuteras och en styrelse ska väljas. Sportfiskarna håller i år i arrangemanget.
Sportfiskarnas medlemskap i EAA innebär bland annat att Sportfiskarna representerar EAA i både Baltic Sea Advisory Council och North Sea Advisory Council, som är rådgivande organ i fiskefrågor som rapporterar till EU-kommissionen. Närvaron i dessa rådgivande grupper har genom åren inneburit stora möjligheter för Sportfiskarna att påverka i frågor som rör förvaltningen av enskilda fiskbestånd, inte minst Östersjölaxen. Sandsugningen i Öresund är en annan fråga Sportfiskarna har lyft på internationell nivå.
– Medlemskapet i EAA innebär att Sportfiskarna kan påverka internationellt och har nära till maktens korridorer i både Sverige och Bryssel, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Anders Karlsson på plats i Malmö.
I nuläget är torskbestånden i Östersjön och Öresund en stor fråga. Under 2015 räknade man för första gången med sportfiskefångad torsk i den internationella rådgivningen för nästa års torskkvot. Eftersom torskbeståndet i det trålningsfria Öresund är det enda torskbeståndet längs svenska kusten med en stabil ålders- och storleksstruktur innebär detta en överrepresentation av sportfiskefångad torsk från detta unika område, vilket kommer att synas i den kommande rådgivningen. I oktober är Sportfiskarna och EAA inbjudna till ett möte med EU-kommissionen i Bryssel för att diskutera just denna fråga.