Han heter Andreas Sandström och kommer från Umeå, där han också började jaga arter i sitt specimenfiske för ett par år sedan. Snabbt har han klättrat upp för stegen till allt fler arter och nådde nu 20-nivån.
Med en vitrocka på 7 900 gram fick Umeåkillen Andreas sin lagerkransade guldnål. Men, vitrocka är väl ingen typisk Norrlandsart?
- Nä, mitt specimenfiske startade för ett par år sedan. Det hela började med att jag hade några kompisar som specimenfiskade, så jag hängde med på några pass efter id i Umeälven, sedan var jag fast. Efter ett tag hängde jag med polarna runt om i Norrland på jakt efter diverse sötvattensarter. Och sedan dess har det bara fortsatt.
För ungefär två år tillbaka flyttade Andreas och två av hans fiskeintresserade kompisar (Jens Söderlind och Andre Persson - också kända namn i specimenkretsar) ner till Västkusten. Flytten skedde dels för att de ville få lite längre somrar, men självklart lockade fisket efter arter som färna, sutare, karp och andra som inte finns, eller är ytterst svårlokaliserade i norra Sverige.
- Efter flytten var det fullt upp med att flänga runt i olika sjöar och åar för att hinna med allt nytt fiske som man tidigare bara läst om i tidningar.
Vilken art på listan har varit svårast?
- Laken är en av mina favoriter, men också den fisk jag har lagt flest timmar bakom innan jag tog mig över storfiskgränsen.
Vad tänker du gå in för nu framöver?
- Nu i höst och vinter blir det nog mycket fiske efter gös och gädda. Lägger sig isen på Gullmarsfjorden får det nog bli några turer dit också. En klorocka skulle vara fränt, men annars är det sötvatten som lockar mest, säger Andreas Sandström som framför allt gillar det magiska flötmetet efter ruda och sutare:
- Att sitta en varm, lugn sommarkväll och stirra på ett flöte som omges av bubblor utanför näckrosorna är bland det mysigaste som finns.
Sportfiskarna gratulerar till lagerkransad guldnål nummer 52.