30 arter för Rikard Fjällström

Senast i raden av storfiskare som klarar en ny nivå är Rikard Fjällström från Bromma. Som nummer 17 någonsin klarade han nyligen av att landa sin 30:e art över storfiskgränsen. Han har gjort det mycket tack vare en envishet och ett sätt att tänka själv, istället för att glida i spåret bakom redan upptäckta metoder och platser.

- Min ungdomsdröm var att någon gång i framtiden lyckas få en guldnål. Vikterna kändes då mycket svåra att nå, och jag trodde nog då att målet att få tio arter skulle bli ett livsmål, berättar Rikard, som i 20-årsåldern hade fått två storfiskar registrerade. 



Han lät fisket bero ett tag innan han gick in det mer fokuserat. Efter att ha lagt ner en hel del tid på karparna i Härlanda Sjö fick han en 14-kilos. Nu var kampen igång på riktigt.



Tio blev 20, blev 30

Det gav extra bränsle i tanken. Därefter har det rullat på. Tio arter, blev 20 och nu 30.
- Men, för mig är det viktigare hur jag fångar storfiskarna än antalet. Jag vill tänka själv, inte ringa och fråga någon annan, eller bli guidad. Jag misslyckas hellre med en egen satsning än att bli serverad en storfisk, informerar Rikard och avslöjar en imponerande taktik som nog får anses som ganska unik idag.

Med familj och arbete som viktigare komponenter än artjakt blir det inte så många fiskepass per år numer. Runt tjugotalet, tippar han. 

- Men jag tänker på fiske dagligen, och pratar fiske med vännen Andreas Niklasson, i stort sett varje dag. Vi har gjort många lyckade (och en del mindre lyckade) satsningar tillsammans. Havsfisket känns mest spännande. Det finns så mycket kvar att upptäcka där. Men annars jag är intresserad av det mesta.

Den minnesvärda gäddan

Jag ber Rikard välja en av fiskarna på hans långa lista av storfiskar. En fisk som betytt något speciellt. En fångst att minnas, helt enkelt.

- Jag måste välja gäddan, som jag fick på ismete från Göta Älvs is. Fisken var ett resultat av många timmar på Eniro, test av olika platser och otaliga pass, både ensam och tillsammans med Andreas. Fajten var mycket intensiv och jag trodde att jag tappat fisken vid några tillfällen. När gäddan till slut var uppe kändes det overkligt. 


Finns det något fiske, eller någon art som du känner att du ännu vill knäcka eller utforska lite mer?

- Nja, det som lockar mest är att lyckas med egna, halvgalna satsningar. När halva specimensverige satt på Gullmarns is och fiskade klorocka så bottenmetade Andreas och jag klorocka från land 15 mil därifrån, med nappalarm och rodpod). Vi har fått två, men båda har varit för små. Att lyckas med det hade varit häftigt. För, fiske, för mig, handlar om att tänka själv, prova sina idéer och inte bara följa strömmen. Precis som de stora fiskarna gillar jag att hålla mig i utkanten av stimmet.

Gamla favoriter lockar
Han jobbar nog vidare mot 40 arter också, även om det inte är prioriterat nu. Först och främst är det viktigare att inviga sonen tre år och på sikt den ganska nyfödda dottern i fiskets ljuva värld. 

- Jag fortsätter nog att utforska fisket på Västkusten tillsammans med Andreas i "vår" Crescent 434. Det blir nog lite mer fiske efter mina gamla favoritarter som ruda och sutare och kanske återupptar jag karpfisket igen också. Men, det är klart … Ett svenskt rekord hägrar också, avslutar Rikard Fjällström.

Kategorier: Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv