Hur påverkas Vätternrödingen av ökande vattentemperatur?

En nyligen presenterad studie utförd av högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att varmare vattentemperaturer påverkar Vätternrödingen negativt. Vätterrödingen utgör ett av få kvarvarande bestånd av storröding, en unik form av röding som endast finns i ett fåtal djupa kalla sjöar i södra Sverige.

Enligt studien “A freshwater predator hit twice by the effects of warming across trophic levels” kan man se hur varmare vintrar sedan ger sämre återfångster av röding 5-6 år senare. Studien har jämfört fångstdata och uppgifter om vattentemperatur sedan 1950-talet. De kommersiella fångsterna av Vätternröding var som störst 1930-1950 och har sedan minskat. Vattentemperaturerna var relativt stabila fram till 1980-talet då de började öka mer tydligt. En annan viktig insikt är att samspelet mellan beståndet av siklöja och Vätternrödingen förändrats. Siklöjan är även den påverkad av varmare vattentemperaturer. Studien pekar på att ett varmare klimat leder till ekologiska felanpassningar som slår mot rödingen i två av dess åldersklasser. Dels utvecklas rödingrommen för snabbt så att ynglen hinner förbruka sina näringsreserver innan tillgången på annan föda blivit tillräcklig, dels minskar tillgången på föda för äldre rödingar när också siklöjan minskar i ett varmare klimat.

– Klimatförändringen är ett reellt hot mot fiskarter som är anpassade för kallt vatten, som exempelvis röding och lake. Den unika storrödingen i södra Sverige har det idag tufft i flertalet av de sjöar den finns kvar i men just Vätternrödingen visar tecken på återhämtning de senaste 7-8 åren tack vare restriktioner i fisket. Det finns idag bland annat en bag limit på två rödingar per dygn för sportfiske och tre totalfredade områden, säger Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef.

Storrödingens status förändras på Rödlistan
Sportfiskarna anser att det är olyckligt att den unika storrödingen på ArtDatabankens rödlista för 2015 nu kommer att bedömas ihop med vanlig röding och därmed försvinna från rödlistan. Detta trots att bestånden av storröding i exempelvis sjöarna Sommen och Ören har minskat kraftigt och bedöms som hotade. Risken finns att man tappar fokus på dessa unika och därmed väldigt skyddsvärda bestånd. Därför är det extra viktigt att man fortsätter att övervaka bestånden noggrant och att fisket kan regleras efter hur populationerna ser ut.

– I Vättern förekommer nu ett kul och spännande sportfiske efter röding som växer i popularitet. För Sportfiskarna är det en självklarhet att allt fiske efter storröding måste vara hållbart och Vättern bevakar vi extra noga, säger Markus Lundgren som representerar Sportfiskarna i både Fiskeområdesgrupp Vättern (FOG) och Vätternvårdsförbundets styrelse.

– Storrödingen har funnits i Vättern sedan istiden och därigenom överlevt tidigare värmeperioder som exempelvis den under bronsåldern. Då fanns dock inget storskaligt fiske eller miljögifter, ska Vätternrödingen överleva på sikt är det viktigt att nu ge den möjlighet att fortsätta öka. Då blir beståndet mindre sårbart och har större genetisk bredd och därigenom större möjlighet att anpassa sig och framgångsrikt reproducera sig de år när vintertemperaturen är lämplig, säger Tomas Jonsson, lektor i teoretisk ekologi vid Högskolan i Skövde och ansvarig för studien om Vätternrödingen.

Klicka här för att läsa studien: “A freshwater predator hit twice by the effects of warming across trophic levels”

Se Ge fan I våra vattens film om rödingfiske I Vättern

Se film med rödinglek från Vättern här
 

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv