Sportfiskarna sågar Miljömålsberedningens förslag som mestadels består av nya etappmål och åtgärder som innebär ytterligare utredningar. Åtgärder som kan ge resultat i verkligheten saknas i stor utsträckning. I dagsläget nås endast två av sexton miljömål.
Sportfiskarna arbetar hårt för att de vattenrelaterade miljömålen ska nås. Varje år arbetar 100 000 sportfiskare mer än 900 000 ideella dagar med fiske- och vattenvård. Det motsvarar nästan tio naturvårdsverk eller 15 heltidsanställda i varje kommun.
- Det är med stor entusiasm vi arbetar med dessa frågor. Men det är inte rimligt att det ideella ska streta i motvind och ta så stort ansvar för att miljömålen nås. Oavsett kommande regering måste det finnas verkningsfulla styrmedel, juridiska förutsättningar och resurser för att nå miljömålen. Annars är hela miljömålssystemet ett luftslott, säger Anders Karlsson, Generalsekreterare på Sportfiskarna.
Sportfiskarna är även oroade över förslaget att se över lagstiftning och organisation kring miljökvalitetsnormerna för vatten och befarar att en sådan översyn riskerar att försena åtgärdsarbetet ytterligare.
Miljömålsberedningens övergripande uppdrag har varit att utveckla strategier, styrmedel och åtgärder för att nå miljömålen. Det finns trots allt några positiva förslag. Sportfiskarna välkomnar förslaget om en nationell strategi för ekosystembaserad fiskförvaltning. Det bör dessutom tillsättas ett nationellt råd av intressenter för förvaltningen av våra gemensamma fiskresurser. Då skulle förvaltningen kunna optimeras och ett hållbart nyttjande säkerställas.
Läs Sportfiskarnas remissvar här.
Läs Miljömålsberedningens förslag här.