Representanter för Sportfiskarna besökte Bryssel i förra veckan för att uppvakta politiker i parlamentet och handläggare på kommissionen och den svenska EU-representationen.
Frågorna som diskuterades var främst Sveriges genomförande av vattendirektivet, EU:s laxplan och EU:s gemensamma fiskeripolitik. En annan viktigt fråga som togs upp var att mer pengar ur den europeiska fiskerifonden bör gå till miljö- och fiskevårdsåtgärder istället för subventioner till fiskeflottan. Särskild vikt lades även vid att träffa nya svenska ledamöter i parlamentet för att informera om Sportfiskarnas arbete och skapa goda förutsättningar för givande samarbeten framöver.
Sportfiskarna har sedan flera år tillbaka haft goda kontakter med EU-kommissionen och fortlöpande bidragit med information om hur miljödomstolarna oftast ignorerar tillämpningen av vattendirektivet. Förbundet skickade även förra vintern ett gemensamt brev med WWF, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen om hur vi upplever Sveriges bristande genomförande av vattendirektivet.
Påstötningar från EU positivt för Vattenverksamhetsutredningen
Nyligen skickade EU-kommissionen ett brev till regeringen där man är kritisk mot Sveriges genomförande av vattendirektivet, och man vill ha svar på ett flertal frågor. Kommissionen menar bland annat att miljökvalitetsnormerna inte verkar vara bindande vid tillståndsprövning i domstol och vill att Sverige återkommer med besked om på vilket sätt enskilda ägare måste söka tillstånd för sin verksamhet och är skyldiga att betala för de åtgärder som krävs för att nå god vattenstatus. Kommissionens brev sätter förhoppningsvis större press på regeringen att vidta åtgärder för att miljöanpassa vattenkraften genom att exempelvis införa Vattenverksamhetsutredningens förslag i svensk lag.