Vattenkraften hotar landsbygdsutveckling

Sportfiskarna har svarat på ett inlägg från riksdagsledamoten Annika Qarlsson (C) på Svensk Energis debattforum Second Opinion om att den småskaliga vattenkraften nu ska vara hotad och att detta även hotar landsbygdsutvecklingen.

Riksdagsledamoten Annika Qarlsson (C) skriver på Second Opinion att Länsstyrelsen i Västra Götalands län genom sitt tillsynsarbete agerar mot en utveckling av både småskalig vattenkraft och arbetstillfällen på landsbygden. Sportfiskarna vill hävda det motsatta – vattenkraften hotar landsbygdsutveckling. De flesta små kraftverk ger få eller inga arbetstillfällen, då anläggningarna exempelvis styrs automatiskt, många gånger genom en mobiltelefon.

– Den småskaliga vattenkraften hindrar däremot en viktig näring på frammarsch – sportfisketurismen som genererar både inkomster och arbetstillfällen till landsbygden, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Den småskaliga vattenkraften bidrar minimalt med elproduktion till samhället och är orsaken till att många fiskbestånd har decimerats kraftigt eller i vissa fall försvunnit för gott. Fisken kan inte längre nå sina tidigare lekområden, och skulle de ha turen att vandra förbi ett vandringshinder genom en fiskpassage är risken stor att de skadas eller dör i turbinerna på väg ut mot havet. Dessutom skapar regleringen av vattendragen ofta stora problem för fisken.

– Länsstyrelsen i Västra Götalands län har följt sitt uppdrag när den har krävt att anläggningar som saknar tillstånd ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Tyvärr saknar många länsstyrelser resurser för att fullt ut bedriva den tillsyn av vattenverksamheter som de som tillsynsmyndighet har skyldighet att bedriva. Länsstyrelsen i Västra Götaland gör därmed sitt jobb, och ska ha en stor eloge för att man inte viker ned sig trots hårt motstånd från branschen. Många andra länsstyrelser borde ta lärdom av hur Länsstyrelsen i Västra Götaland agerar, säger Anders Karlsson.

Enligt Vattenverksamhetsutredningen saknar cirka 3 800 dammar och kraftverk tillstånd enligt äldre vattenlagar eller miljöbalken. Dessa verksamheter saknar i regel krav på miljöanpassning såsom fiskvägar och minimitappningar och har i juridisk mening inget giltigt tillstånd. Det är länsstyrelsens uppgift att förelägga dessa verksamheter att söka tillstånd enligt miljöbalken.

Läs Sportfiskarnas svar i sin helhet här.

Läs Annika Qarlsson inlägg här.

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: Vattenverksamhetsutredningen |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv