Miljoner fiskar och sportfiske omsätter miljarder

Närmare 1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar varje år och vi lägger fem miljarder kronor på vår hobby. Det visar en färsk enkätundersökning som genomförts av Statistiska centralbyrån, SCB, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

- Det är första gången vi tar fram officiell statistik för fritidsfisket och det ger en bra bild av vilka som fiskar, var man fiskar, vad som fångas och vad det kostar att vara fritidsfiskare, säger Håkan Carlstrand, utredare, avdelningen för fiskförvaltning.

Undersökningen genomförs som en nationell enkätundersökning med ett slumpvis urval till närmare 10 000 personer i åldern 16–80 år. Enkäterna har skickats i tre omgångar under 2013 med frågor om de fyra senaste månadernas fiske.

De nya resultaten visar att närmare 1,6 miljoner fiskar på sin fritid varav 1,2 miljoner är män och 0,4 miljoner kvinnor. Antalet fiskedagar på ett år är imponerande 13 miljoner dagar. De nya resultaten visar att flest fiskedagar, 9 miljoner, sker i sjöar och vattendrag.

- Vi visste redan tidigare att fritidsfisket i Sverige är omfattande. De nya resultaten visar att fiske är en av de viktigaste fritidsintressena i hav, sjöar och vattendrag, säger Stig Thörnqvist, utredare på avdelningen för fiskförvaltning

Under 2013 betalade svenskarna 5,8 miljarder för sitt fritidsfiske. Av detta utgjordes 2,3 miljarder kronor av utgifter för förbrukningsmaterial i redskap, fiskekort, resor, fiskeguider, mat och logi. Utgifter för fleråriga investeringar i båtar och dyrare fiskeutrustningar var 3,5 miljarder kronor.

- Undersökningen visar att fritidsfiske omsätter betydande summor som skapar jobb runt om I Sverige. Särskilt viktigt är fritidsfisket som underlag för besöksnäringen på landsbygden säger Stig Thörnqvist.

Fångsten uppskattas totalt till 16 000 ton varav 9 000 ton fångades i sjöar och vattendrag respektive 7 000 ton utmed kusterna och i havet. Av detta fångades 11 000 ton med handredskap som mete, spinnfiske, flugfiske och dörjfiske och 5 000 ton med mängdfångande redskap. De mest fångade arterna för fiske i sötvattensområdet var abborre, gädda, öring, sötvattenskräftor och gös. För fiske i havet var det abborre, gädda, makrill, öring och sill/strömming.

- För Havs- och vattenmyndighetens arbete med levande hav, sjöar och vattendrag är det viktigt att ha goda kunskaper om fritidsfisket. Det handlar både om genomförandet av Sveriges miljömål, målen för friluftslivet och fiskeripolitiken säger Håkan Carlstrand.

Här kan du läsa HaV:s undersökning om fritidsfiske.

Kategorier: Äldre nyheter, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv