En ny studie från forskningsprogrammet Future Forest visar att de områden i skogen där grundvatten strömmar ut är extra skyddsvärda och har stor betydelse för många arter, däribland fisk.
Forskaren Lenka Kuglerová och hennes kollegor har tidigare visat att artrikedomen för växter är extra hög i dessa så kallade utströmningsområden. En omfattande studie visar nu att en rad andra organismgrupper och ekologiska funktioner följer samma mönster. Förutom högre förekomst av kärlväxter och mossor lockar miljön också fåglar och däggdjur, förmodligen på grund av större tillgång på föda.
Grundvatten viktigt för fisk
Även under ytan finns en mer varierad fauna av vattenlevande insekter och de områden där grundvattnet flödar ut i vattendragen är ofta ståndplatser för fiskar under vintern och är dessutom bra yngelplatser. Grundvattnet som strömmar ut skapar en stabil miljö med jämn temperatur och vattenföring och ett jämnt tillflöde av kväve, löst organiskt kol och vittringsprodukter. Vattnet håller också högre och mer stabilt pH och fryser inte till under vintern i samma utsträckning. Forskarna bakom studien tror dessutom att utströmningsområdena fungerar som sedimentfällor. Ökat skydd av dessa områden leder alltså till mindre utflöde av finsediment, som kan orsaka grumling och bland annat förstöra öringens lekbottnar.
Kvicksilver kan läcka ut
Utströmningsområdena kan även ha andra mindre positiva egenskaper om de skadas. Kvicksilver som faller ned från atmosfären metyleras lättare i våta miljöer, det vill säga omvandlas till en kemisk form som är giftig för levande organismer. Dessutom avges mer växthusgaser, som koldioxid och metan från de våta områdena.
– Det är ytterligare anledning att undvika att störa marken genom att köra skogsmaskiner i dessa miljöer. Genom att skydda utströmningsområdena, skyddar vi ett helt paket av ekosystemtjänster som är kopplade till relativt små ytor i den bäcknära zonen, säger Lenka Kuglerová.
Avverkningar går att planera bättre
I samband med studien har forskaren Anneli Ågren vid SLU utvecklat digitala vattenkartor med hög precision som kan ligga till grund för en hydrologiskt anpassad avverkningsplanering. I de våta utströmningsområdena har marken mindre bärighet vilket innebär ökad risk för skogsmaskiner att köra fast, vilket i sin tur kostar tid och pengar. Hydrologiskt optimerade skyddszoner skulle därför även kunna innebära besparingar för skogsbruket. I regel är det även mindre värdefullt virke i dessa våta utströmningsområden.
– En studie som denna är värdefull då den ytterligare visar på behovet och nyttan av att skydda skogens vatten. Det är dock mycket viktigt att man inte slopar det bristfälliga skyddet av övriga typer av kantzoner och bara fokuserar på utströmningsområden. Små skogsvatten är bland de enda kvarvarande orörda vattendrag vi har och de har stor betydelse för exempelvis många lokala öringbestånd, kommenterar Micael Söderman, biolog på Sportfiskarna.
Läs mer om studien av utströmningsområdena här.
Klicka här för att se en film om hur alla skogsägare borde skydda kantzonerna i våra skogsvatten.