Tema Fiskevårdsfonden: Projekt Skeboån räddar havsöringen

De ideella fiskevårdskrafterna i projekt Skeboån har sedan 2010 arbetat för att förbättra förutsättningarna för havsöring i Skeboån i Roslagen i Uppland. Projektet beviljades i våras ett bidrag från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond vilket tillsammans med andra tidigare bidrag möjliggjort ett omfattande biotopvårdsarbete.

Skeboån är 53 kilometer lång från sin början i sjön Vällen till mynningen i havet i Edeboviken i Hallstavik. Hela avrinningsområdet är 483 kvadratkilometer, vilket gör ån till ett av Stockholms läns största vattendrag.  Ån är reglerad och har fyra mindre dammar. Projektet omfattar hittills den milslånga sträckan från havet upp till första dammen i Skebobruk. Det finns ett litet bestånd av havsöring i ån, delvis härstammande från tidigare utsättningar gjorda av Stockholms stad.

Projekt Skeboån inleddes med en grundlig förundersökning av åns förutsättningar via bland annat vattenprovtagning och biotopkartering. Arbetet har skett i nära samverkan med områdets markägare där en styrgrupp bildats bestående av fiskevårdare från projektet och representanter för markägarna. Efter studier av havsöringarnas val av lekbiotoper har biotopvårdsarbete utförts bland annat enligt den så kallade Hartijoki-metoden där man använder befintligt bottenmaterial för att skapa optimala lekbiotoper. 2013 lades även 10 ton lekgrus ut i ett första provområde, där lekfisk och lekgropar tidigare observerats.

– Hösten 2013 räknade vi in närmare 35 fiskar i området, där den största öringen var upp emot 8-9 kil. Vid räkning av lekgropar senare på året fann vi närmare ett 20-tal, berättar Patrik Bergqvist en av de ideella eldsjälarna i fiskevårdsprojektet.

Biotopvårdsarbetet har fortsatt under 2014 genom att närmare 28 ton lekgrus och 5 ton sten lagts ut finansierat av Fiskevårdsfonden och andra bidrag. Höstens havsöringslek ser mycket lovande ut med många leksugna öringar på plats på lekbottnarna, vilket flitigt rapporterats via projektets blogg och facebooksida. Projekt Skeboån går nu vidare mot att bilda en lokal fiskevårdsområdesförening. De långsiktiga målen för projektet är både att öka åns biologiska mångfald och att på sikt möjliggöra ett sportfiske baserat på catch & release i ån.

Sök medel från Fiskevårdsfonden för 2015!
Klubbar och distrikt anslutna till Sportfiskarna kan ansöka om bidrag till fiskevårdsåtgärder. Sista ansökningsdag för fiskevårdsfonden 2015 är 2 mars.

Läs mer om Fiskevårdsfonden och ansök här.

Läs mer om Skeboåns Sportfiske här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv