Hjälp till att biotopvårda Näveån!

På lördag 20/9 kan du göra skillnad för mer fiskevård bättre vattenmiljö: 10-15 personer behövs för att lägga ut mer sten i Näveån vid Nävekvarn.

Sportfiskarna tillsammans med Näveåns vattenvårdsförening ska genomföra biotopvårdande åtgärder i Näveån. Genom tillförsel av sten skapar vi fler lämpliga uppväxtmiljöer för de öringungar som kläcks i Näveån. Ån utgör även ett viktigt uppväxtområde för den uråldriga och rödlistade fisken nejonöga vars larver ligger nedgrävda i botten. Näveån mynnar i Bråviken strax väster om Oxelösund, söder om Nyköping.

Ett elprovfiske för kommande uppföljning genomfördes under förra veckan och drygt 300 öringungar (både årsungar och äldre individer) fångades längs två 25 m långa sträckor. Genom tillförsel av sten ökar produktionen i vattnet och konkurrensen om levnadsmiljöer för nykläckta öringar minskar och fler öringar överlever. Även andra fiskarter och vattenlevande organismer gynnas genom denna typ av åtgärd.

Info on aktiviteten:
Med start klockan 9.00 möts vi upp nere vid Nävekvarns båthamn. Redskap i form av hinkar, handskar, spett och skyfflar kommer finnas för 10-15 personer.
Har man egna redskap man kan bidra med är det välkommet.
Det bjuds på information, korvgrillning, fika och dricka.
Bor du i närheten av Nyköping är det bara haka på. Samåkning kan gå att ordna.
Hoppas så många som möjligt vill delta i detta miljö- och naturvårdsarbete för att bevara den unika öringstam som årligen reproducerar sig Näveån.

Dela /sprid gärna budskapet vidare.

Tack på förhand och hoppas vi ses längs åbrinken!

Mer info: Rickard Gustafsson, 076-881 36 58, rickard.gustafsson@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv