Göteborgs universitet rapporterar att den andra blåskrabban nu dykt upp på västkusten. Denna gång gjordes fyndet utanför Ringhals.
Det första fyndet av denna invasiva art var en vuxen hane som fångades redan sommaren 2012 av ett krabbmetande barn på Hönö utanför Göteborg.
Nu har en ny vuxen hane fångats. Det var vid rutinprovtagningar utanför Ringhals som en blåskrabba, Hemigrapsus sanguineus, hittades bland provtagna musslor vid Ustö fredagen den 5 september.
– Peter Johannesen fann den när han sorterade provet och den var ca 4 cm över ryggskölden och hade den karaktäristiska hudblåsan i vecket mellan det rörliga och fasta fingret på kloleden som hanen uppvisar, säger Matz Berggren vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.
Flera främmande krabbarter kan hålla på att etablera sig i svenska vatten: asiatisk blåskrabba, penselkrabba och kinesisk ullhandskrabba. Detta kan innebära att de tränger undan inhemska arter och sprider sjukdomar. Beskrivningar av dessa främmande krabbarter finns på Göteborgs universitets hemsida, se länk nedan.
– Den som fångar en krabba som tydligt skiljer sig från en vanlig krabba kan frysa in den eller hålla den levande så kommer jag och hämtar den senare, säger Matz Berggren på Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.
Kontakt: Matz Berggren, 031-786 9528, matz.berggren@bioenv.gu.se
Läs mer om krabborna på Göteborgs universitets hemsida.