Livsmedelsverket föreslår i en remiss att det nuvarande exportförbudet för Östersjölax och andra feta fiskar med höga halter av miljögift ska ersättas med ett kontrollsystem. Kontrollerna ska säkerställa att fisken som exporteras till andra EU-länder än Finland och Lettland inte överskrider EU:s gränsvärden.
– Sportfiskarna finner det fortsatt märkligt att vi har ett undantag som innebär att fisk med högre halter av miljögift än EU:s gränsvärden får saluföras i Sverige samtidigt som ett omfattande och förhoppningsvis effektivt, kontrollsystem skulle införas för export av samma fisk, kommenterar Anders Karlsson, generalsekreterare Sportfiskarna.
I remissen framgår att det är de företag som sätter fisken på marknaden som själva är ansvariga för provtagning och att rätt dokumentation sedan följer med fisken. Sportfiskarna har nu lämnat svar på remissen.
Utredning från EU bakom remiss
Bakgrunden till Livsmedelsverkets remiss är bland annat att EU-kommissionen under 2013 genomfört en revision av den svenska livmedelskontrollen av miljögifter i fisk från Östersjöområdet. I en rapport konstateras att det svenska kontrollsystemet inte klarar av att förhindra att fisk med för höga dioxinvärden saluförs i andra EU-länder än Finland och Lettland. Hundratals ton av Östersjölax med för höga dioxinvärden har tidigare olagligt exporterats till EU i strid med det nuvarande exportförbudet. Samtidigt som ett antal fuskande företag ställs inför rätta rekommenderas därför Sverige att genomföra ett striktare kontrollsystem.
Provtagning dyr och noggrann
Enligt Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket kommer den provtagning av Östersjölax som ska exporteras ske enligt ett standardiserat förfarande där ett tvärsnitt av laxen vid ryggfenen ska provtas. Detta för att säkerställa att proverna alltid tas på samma sätt. Ett visst antal laxar ska provtas från varje parti för att säkerställa att proverna är representativa för partiet som helhet: 3-10 delprov beroende på partiets storlek. Analyserna av proverna ska sedan göras på ackrediterade laboratorier som klarar av att göra rätt analyser. Svaren på analyserna måste medfölja fisken vid försäljning vilket innebär att laxen rimligen måste frysas i väntan på provsvaren och då inte kan säljas färsk. Att ta proverna och göra dessa analyser är relativt kostsamt: uppskattningsvis cirka 6500 kronor/analys. Då den stora majoriteten av Östersjöns laxar innehåller mer dioxin än EU:s gränsvärden innebär detta sammantaget att det då knappast kommer att bli någon ny exportboom av Östersjölax till EU. Provtagningen av fisk från Östersjöregionen ska enligt Pontus Elvingsson även samordnas bättre i alla EU:s Östersjöländer vilket dels kommer att förbättra efterföljandet av EU:s regler samt öka kunskaperna om miljögifter i fisken. Sportfiskarna trycker i sitt remissvar på att en enskild myndighet måste få det uttalade ansvaret för att följa upp prover och dokumentation av fisk som exporteras.
Fortsatt fritt fram att sälja dioxinlax i Sverige
Det enda som skyddar känsliga svenska målgrupper från att köpa och äta fisk med höga halter miljögifter är Livsmedelsverkets kostråd. Sportfiskarna skriver i sitt remissvar att det nu även krävs fortsatt utökade satsningar på kostråd för Sveriges befolkning.
– Undantaget från EU:s gränsvärden ger fel fokus i dioxinfrågan. I stället för en strävan att åtgärda fortsatt dioxinbelastning till Östersjön från exempelvis felaktig sopförbränning, ska lax med höga halter av dioxin säljas till varje pris. Sportfiskarna samverkar mer än gärna med andra aktörer för att agera för mindre dioxinutsläpp som på sikt kan göra laxen ätbar och nyttig för alla målgrupper, säger Anders Karlsson, generalsekreterare Sportfiskarna.
Kontakt: Anders Karlsson, 040-685 87 31, anders.karlsson@sportfiskarna.se
Läs Livsmedelsverkets PM till remissen här.
Läs Sportfiskarnas remissvar här.