En av de trender valet till EU-parlamentet visade var att miljöfrågorna nu fått ett tydligare genomslag bland väljarna. Sportfiskarna välkomnar ett större miljötänk från alla partier och ser fram emot en kommande valrörelse med mer fokus på vattenmiljön.
Inför riksdagsvalet i september har Sportfiskarna gjort en valbarometer i medlemstidningen Svenskt Fiske där alla riksdagspartierna fick svara på fem frågor relaterade till vattenmiljö och sportfiske. Alla partier utom Sverigedemokraterna svarade. Här kan du läsa en kort sammanfattning av resultatet för de frågor som rör vattenmiljön.
Våra frågor om vattenmiljön:
Kommer ert parti att arbeta för att Vattenverksamhetsutredningens förslag genomförs?
Anser ni att anslaget till HaV, 1:12 Åtgärder för havs- och vattenmiljö, bör höjas under kommande år?
Anser ni att det behövs en särskild satsning på fiskevård?
Mer miljövänliga vattenverksamheter?
Sportfiskarna och andra miljöorganisationer ser Vattenverksamhetsutredningen som den stora möjligheten att göra vattenkraft och andra vattenverksamheter mer miljövänliga. Utredningen föreslår bland annat att all vattenkraft ska tillståndsprövas enligt Miljöbalken. Där det anses motiverat, ska även minimitappningen öka och vandringsvägar byggas för att möjliggöra för fisk att vandra förbi dammar och kraftverk. När frågorna ställdes var dock inte Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande klart. Så här svarade partierna på frågan om de kommer att arbeta för att Vattenverksamhetsutredningens förslag genomförs:
Folkpartiet: ”Vi anser att de förslag som finns i utredningen är en mycket bra utgångspunkt för att få en bättre balans mellan vattenkraften och biologisk mångfald utan att påverka Sveriges elförsörjning på ett orimligt sätt. Folkpartiet har under lång tid ställt krav på vattenkraftbolagen att ta ett större miljöansvar, där strömmande vatten och vandringsleder för fisk skulle bidra till ökad biologisk mångfald.”
Moderaterna: ”Vi vill ha ett helhetstänk kring alla miljöåtgärder som tar hänsyn till långsiktig hållbarhet, socioekonomiska faktorer och näringslivets förutsättningar. Vattenverksamhetsutredningen kommer att lämna sitt slutbetänkande under våren och vi ser fram emot att få ta del av utredningens förslag.”
Kristdemokraterna: ”Kristdemokraterna ser de målkonflikter som finns mellan biologiskmångfald och förnybar energi och emellan äganderätt och rättssäkerhet. Vi förutsätter att det ur det arbete som nu pågår kommer fram ett tydligt lagförslag som gör goda avvägningar mellan dessa målkonflikter.”
Centerpartiet: ”Det är helt klart att förutsättningarna för vandrande fisk måste förbättras. I första hand för bestånden men också för att det finns stora värden i form av rekreation och turism. Centerpartiet vill gå vidare med utredningens tankar samtidigt som det måste göras en avvägning mot övriga intressen.”
Socialdemokraterna: ”Att vi ska följa EU:s vattendirektiv är en självklarhet. Miljökraven från direktivet för vattenverksamheten finns i miljöbalken. Utredningens uppgift har varit att hitta ett sätt att pröva vattenverksamheten enligt miljöbalken. Utredningen har inte presenterat alla sina förslag ännu så därför är det inte möjligt att svara på frågan.”
Miljöpartiet: ”Ja, i huvudsak. Det viktiga är att tillstånden moderniseras. Det är också rimligt att även vattenkraften har tillstånd som är anpassade till Miljöbalken med relevanta krav på bland annat vandringsvägar. Vi har inte tagit ställning till om det ska ske genom att alla måste ansöka om tillståndet på nytt eller om det kan ske på annat sätt.”
Vänsterpartiet: ”Vänsterpartiet är positivt inställd till att vattenverksamheten prövas enligt Miljöbalken och kommer noggrant att följa slutbetänkandets förslag. Vänsterpartiet har länge föreslagit åtgärder för att fler vandringsvägar ska byggas och för att vi ska bromsa utarmningen av biologisk mångfald och välkomnar därför förslag för en mer ekologiskt hållbar vattenkraft.”
Anslaget till HaV en kärnfråga
Sportfiskarna anser att det är nödvändigt att anslaget till Havs- och vattenmyndigheten, dels höjs från nuvarande nivå på 673 miljoner, men också ligger kvar stabilt för att säkra långsiktiga åtgärder ute i länen. Ett anslag som växlar kraftigt i storlek försvårar långsiktig verksamhet. Det finns oerhört stora behov av mer åtgärder för vattenmiljön i både sötvatten och i havet och inget av de vattenrelaterade miljömålen nås till 2020. Så här svarade partierna på frågan om anslag 1:12 bör höjas under kommande år:
Folkpartiet: ”Vi anser att anslaget kan behöva höjas ytterligare.”
Moderaterna: ”Alliansregeringen satsar över 650 miljoner kronor per år på åtgärder för en förbättrad havs- och vattenmiljö.”
Kristdemokraterna: ” Det finns ingen planerad anslagshöjning utöver inflationsjustering för HaV under nästa år.”
Centerpartiet: ”Centerpartiet välkomnar en ökning av anslagen till havs- och vattenmiljö, men i en situation där stora satsningar redan görs inom bland annat landsbygds- och fiskeprogram kan det finnas andra åtgärder som också måste prioriteras.”
Socialdemokraterna: ”Vi har i vårt budgetförslag till riksdagen föreslagit en miljömålsmiljard där pengar för projekt för att klara miljömålen kan sökas.”
Miljöpartiet: ”Ja, vi avsätter 75 miljoner årligen mer än regeringen.”
Vänsterpartiet: ” För perioden 2014-2016 har vi föreslagit att anslaget ska höjas med 60 miljoner per år det vill säga 180 miljoner sammanlagt för perioden.”
Sportfiskarna efterlyser satsningar på fiskevården:
Tidigare fanns ett särskilt anslag för finansiering av fiskevård som låg på drygt 25 miljoner kronor årligen. Detta anslag har sedan tillsammans med flera andra gått upp i det samlade anslaget 1:12 Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Sportfiskarna vill åter se tydligare satsningar på konkret fiskevård som vi anser är både kostnadseffektiv och ger snabba resultat. Så här svarade partierna på frågan om de anser att det behövs en särskild satsning på fiskevård:
Folkpartiet: ”Ett långsiktigt hållbart fiske inom biologiskt säkra gränser är grunden för en stabil, lönsam och ekologiskt hållbar fiskenäring. Detta utesluter naturligtvis inte riktade satsningar på fiskevård.”
Moderaterna: ”Ett hållbart fiske och fiskevård är en viktig fråga som är angelägen för oss, och vi menar att satsningar kan göras utan att det uttryckligen har ett eget anslag i budgeten.”
Kristdemokraterna: ”I den dragkamp som alltid pågår mellan olika intressen i landet, skulle man önska att mer kunde fördelas på att stärka den biologiska mångfalden genom fiskevård.”
Centerpartiet: ” Centerpartiet vill under kommande mandatperiod göra en särskild satsning på fiskevård.”
Socialdemokraterna: ” Det behövs en utökad satsning på fiskevården. Nu måste vi på allvar diskutera hur vi ska klara miljömålen för våra vatten.”
Miljöpartiet: ”Vi anser att fiskevård är viktigt och bör kunna rymmas i havs- och vattenmiljöanslaget som vi vill höja.”
Vänsterpartiet: ”Vi anser generellt att anslagen kraftigt måste höjas för att skydda värdefulla naturområden och genomföra skötselåtgärder och biotopvårdande åtgärder för att stärka våra ekosystem.”
Läs hela valbarometern på sidan 30-35 i Svenskt Fiske nr 3.