Rapporter från fiskräknare vid Norrlands olika laxälvar visar på bra uppgång av lax i de flesta vattendrag från Simojoki i Finland till Byske i Västerbotten och det rapporteras generellt om bra sportfiskefångster.
Så här långt är det ett bra år med mycket och tidig lax. Den 11 juni noterades en stigning av mer än 900 laxar under ett dygn vid ekoräknaren i Kattilakoski i Torne älv.
– Vi hoppas verkligen att trenden håller i sig och att årets återkomster kan bli en språngbräda på vilka vi kan bygga starka bestånd i alla våra vildlaxälvar. De två senaste åren har laxuppgång varit bra i de stora fjällälvarna Torne, Kalix och Vindeln, men det är viktigt att alla vildlaxälvar förstärks, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas regionkontor Norr, ansvarig för projektet ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Ronny Landin från Jockfalls turistanläggning vid Kalix älv är nöjd med årets fiskestart. Mycket lax kom direkt till Jockfall och fiskegästerna har haft bra fiske med en snittvikt i fångsterna på 11-12 kiloslax.
– Fortsätter laxen att komma så kan vi entreprenörer skapa mer jobb längs hela älvdalen. Östersjölaxen har en betydligt större genomsnittsvikt än laxen i exempelvis Skottland och Norge. Kan vi få ut detta budskap kommer Sverige att kunna skörda vinsterna av starka laxbestånd och outbyggda vattendrag, säger Ronny Landin.
Se resultat av årets laxvandring på webben:
Torne-, Kalix-, Råne-, Pite-, Åby älv och Rickleån
Byskeälv
Vindelälven
Sportfiskarna och Kommunförbundet Norrbotten fortsätter jobba för laxens bästa och för att politiker och tjänstemän ska upprätthålla det viktiga arbetet med att skapa en långsiktig politik och ett regelverk som förbättrar vår gemensamma resurs - vildlaxen.
Mer information:
Glenn Douglas: 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se
Projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring” är ett samarbete mellan Kommunförbundet Norrbotten och Sportfiskarna med syfte att utveckla besöksnäring baserad på Norrbottens vildlaxälvar.