Sverige har återfått två vildlaxälvar

Nu är det klart - både Testeboån och Kågeälv är åter vildlaxälvar med egna självreproducerande laxbestånd, detta enligt Internationella havsforskningsrådets nya bedömning.

Laxen var tidigare utrotad i båda älvarna och att återskapa självreproducerande populationer har krävt årtionde av arbete från inte minst lokala fiskevårdare längs de båda vattendragen.

– En viktig lärdom är att det går att återskapa laxbestånd även om det är både svårt och kostsamt. Sportfiskarna vill ge en stor eloge till fiskevårdarna som har gjort det nästintill omöjliga och återgett oss två vildlaxälvar, kommenterar Anders Karlsson fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.

En gång i tiden fanns minst 28 vildlaxälvar i Sverige men på grund av kraftverksutbyggnad och övriga vattenverksamhet försvann vildlaxen i över 15 av dessa vattendrag. I kraftigt utbyggda älvar som Dalälven, Indalsälven, Ångermanälven, Umeälven och Luleälven är det fortfarande bara storskaliga utsättningar som håller liv i de lokala laxbestånden. Detta scenario med utrotade vildlaxbestånd på grund av vattenkraftsutbyggnad återfinns över hela världen.

Det har visats sig vara ett både mycket svårt och kostsamt arbete att återskapa laxpopulationer men nu har alltså Internationella havsforskningsrådet (ICES) fastslagit att Sverige har två återskapade självreproducerande laxbestånd i Testeboån och Kågeälv. Bakom denna bedrift ligger både tusentals timmar av fiskevårdsarbete och miljontals kronor investerade i olika fiskevårdsåtgärder.

– De första återutsättningarna av lax i Kågeälven skedde redan 1987 och utsättningar fortsatte fram till 2004 med som mest 100 000 laxar per år. Miljontals kronor har investerats i utsättningsfisk och kopplat till det har väldigt omfattande fiskevårdsinsatser utförts i både Testeboån och Kågeälven, berättar Anders Karlsson.

– Laxen försvann från Testeboån efter att ett kraftverk byggdes redan på 1920-talet, men det krävs mer än att bara att ta bort vandringshinder och sätta ut lax för att återskapa ett bestånd, man måste jobba med hela kedjan från lekplatsen i älven till kust och hav, berättar fiskevårdaren Bernt Moberg som utfört mycket av det praktiska fiskevårdsarbetet i Testeboån.

Läs mer på:
www.testebofiske.se
www.kagealven.com

Vildlaxuppgången i Norrbotten:
www.swedishlaplandfishing.com/sv/fishing/om-fisket/laxvandringen

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv