Sportfiskarna bekämpar illegalt nätfiske i Lillsjön

Vackra Lillsjön vid Ulvsunda, Bromma, är ett mycket viktigt lekområde för gös, gädda och andra fiskarter från närliggande områden i Mälaren. Under våren intensifierar Sportfiskarna bevakningen av kanalen ut till sjön för att skydda främst lekvandrande gös från att fångas av tjuvfiskare. 19 april konfiskerades tre nät vid en nattlig bevakningsrunda av kanalen.

– Nätbeslaget i kanalen räddade nu säkerligen ett antal lekgösar. Nätfiske i kanalen är att räkna som grovt tjuvfiske. Tyvärr har vi hittills inte lyckats få någon gripen men vår lokala tillsynsgrupp för Bromma fortsätter hårdbevaka Lillsjön och kanalen även kvällstid, berättar Victor Söderberg, Sportfiskarna Region Mälardalen.

Snart fredningstid i Lillsjön
För att skydda lekande gös och andra fiskarter har Sportfiskarna Region Mälardalen infört ett totalt fiskeförbud mellan den 15 maj till den 15 juni.  Lillsjön är en artrik sjö med bland annat gädda, gös, mört, björkna, benlöja, sarv, abborre, gers, braxen, sutare, ål och asp. Den grunda sjön är ett viktigt lek- och uppväxtområde för fisk från närliggande delar av Mälaren.

Fisketillsyn viktig för sportfisket
En fisketillsynsman har gått en utbildning och fått ett förordnande för att kontrollera fisket på berörda vatten och beslagta fiskeredskap vid tjuvfiske. Sportfiskarna Region Mälardalen har idag ett 80-tal fisketillsynsmän som sköter tillsynen på det lokala Sportfiskekortets sjöar. Varje år utbildas nya tillsynsmän vid kurstillfällen vår och höst. Tillsynsmännen som är indelade i lokala tillsynsgrupper arbetar helt ideellt, oftast gör de tillsyn på vatten som de själva fiskar i, vilket gör att de även kan ge praktiska tips och information om fisket i sjöarna.
För dig som vill fiska i Lillsjön fram till 15 maj gäller att ha ett giltigt Sportfiskekort samt att du får maximalt fånga tre gäddor eller gösar per dag. För att få behålla en gädda eller gös ska de mäta mellan 45-75 centimeter.

Läs mer om Sportfiskekortet.

Mer info: Victor Söderberg, 08-410 80 683, victor.soderberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv