Sportfiskarnas sakkunniga kommer att hålla flera lärorika och intressanta föreläsningar om fiskevård och sportfiske på Sportfiskemässan i Kista 21-23 mars, missa inte heller havsöringsseminariet på fredag.
Aktiviteter fredag:
SM i gädda kl 11
Anssi Lehtevä från Sportfiskarna och Niclas Åhrman från Sportfish Masters presenterar årets upplägg för SM i gädda.
Havsfiske kl 12
Sportfiskarnas biolog Markus Lundgren pratar om spännande fiskarter på svenska västkusten.
Missa inte havsöringsseminariet kl 13-16
På fredag 21 mars klockan 13.00–16.00 hålls ett intressant och aktuellt seminarium om havsöringens situation i Östersjön i allmänhet och i Stockholmsområdet i synnerhet. Seminariet inleds av Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström. Föreläsare är bland annat Sportfiskarnas biologer, Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson och Ingmar Eriksson från Visit Åland. Avslutningen blir en paneldebatt där aktuella frågor kommer vara: Vilket havsöringsfiske vill vi ha? Vad kan man göra för att förbättra havsöringens situation? OBS! Seminariet är öppet och gratis för alla mässbesökare!
Aktiviteter lördag:
Stora fiskar som jobb kl 13
Se Nicka Hellenberg på stora scenen lördagen 22 mars klockan 13.00 Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg är ansvarig för det svenska storfiskregistret. Men han är även en flitig havsöringsfiskare och hängiven ruda-metare. I sitt föredrag på Sportfiskemässan, kommer Nicka främst att fokusera på spinnfiske efter stora havsöringar i Östersjön, och då kanske främst Gotland. Han kommer också att berätta varför havsöringarna ibland är så svårtrugade och hur man kan överlista dem genom att inte tro på ”gamla sanningar”.
Gäddfabriker för framtiden kl 16
Lördag klockan 16 på Sportfiskemässans stora scen håller Sportfiskarnas biolog Tobias Fränstam ett föredrag om Sportfiskarnas satsningar på rovfisken längs ostkusten. Tobias har en sällsynt passion för gäddan. Tillsammans med andra rovfiskar är det både hans jobb och hobby då han ansvarar för fiskevård i Region Mälardalen. Föredraget kommer bland annat att förklara problematiken med spiggens expansion längs ostkusten och varför restaurerade våtmarker är så effektiva för gäddbeståndet att de fått namnet ”gäddfabriker”.
Utdelning ur Sportfiskarnas Fiskevårdsfond kl 17
Årets bidragstagare från Fiskevårdsfonden presenteras av Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige Anders Karlsson.
Aktiviteter söndag:
Sportfiske, makt och politik kl 13
På Sportfiskemässan i Kista 21-23 mars kommer politiken ha en större roll än vanligt detta valår. Missa inte Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström som berättar om hur lobbyarbete kombinerat med praktisk fiskevård kan ge oss ett bättre sportfiske. Fiske är i allra högsta grad också politik. Sportfiske berör frågor som miljö, energiproduktion, förvaltning, äganderättsfrågor och turism - områden som många människor har åsikter om. Stefan kommer också att visa på ljusglimtar där ett träget arbete med lobby och opinionsbildande har lett till rivningar av dammar, nya faunapassager och nya EU-lagar som syftar till att rädda vildlaxen. Se föredraget på mässan klockan 13.00 söndagen 23 mars.
Föreläsning om laxen i Bottenhavet 14.30
Hur går det för Östersjölaxen? Sportfiskarnas sakkunnige Glenn Douglas från Region Norr reder ut begreppen.
Stöd fiskevården – köp en keps!
Som vanligt kommer Sportfiskarna att sälja olika profilprodukter till förmån för fiskevården. I vår monter kan du i år hitta en rad nya och mycket snygga Ge fan-produkter, designade av fiskeprofilen och musikern Erik Ohlsson. Alla inkomster från försäljningen går oavkortat till fiskevårdsåtgärder. Kom till vår monter för att se hela utbudet!
Se hela mässans scenprogram: www.sportfiskemassan.se