Resultat från Havs- och vattenmyndighetens nyligen avslutade Skarpsillsprojekt bekräftar betydelsen av rovfisk för vattenmiljön i Östersjön. Projektet visar att kustnära rovfiskar som abborre och gädda påverkas negativt av ökande mängder spigg. Avsaknad av rovfisk kan ge effekter nedåt i näringskedjan, med en ökad mängd trådalger som resultat.
– Rovfiskbestånden har stor betydelse för hela ekosystemen, såväl kust som utsjö. Problem som man normalt förknippar med övergödning triggas i lika stor utsträckning av obalans i näringsväven, det vill säga frånvaro av rovfisk, som av näringstillförsel, kommenterar Lars Ljunggren biolog och projektledare i Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Britas Klemens Eriksson, forskare vid Rijksuniversiteit Groningen i Nederländerna gjorde banbrytande insatser i början av Skarpsillsprojektet för att klargöra detta samband för kusten. Bland annat påvisade han att brist på rovfisk orsakar algblomning genom att storspiggen då ökar och äter upp snäckor och andra djur som håller efter algerna. Försök vid Askölaboratoriet i Trosa skärgård med vattenområden där rovfisken utestängdes visade att frånvaron av rovfisk till och med hade större inverkan för algtillväxt än tillförd konstgödning.
– Resultaten bekräftar betydelsen av Rovfiskprojektets åtgärder för lokala bestånd av rovfisk. Alla fiskevårdsåtgärder som gynnar rovfisk är således goda åtgärder för Östersjön även ur andra perspektiv än sportfiske, avslutar Lars Ljunggren.
Mer info om rovfisk och övergödning: Lars Ljunggren, 0703-18 17 45, lars.ljunggren@sportfiskarna.se
Läs mer om Britas Klemens Erikssons forskning här: http://fof.se/tidning/2010/2/farre-rovfiskar-okar-algblomning