Regionkontorets verksamhetsår 2013 sammanfattat
2014-01-07
Sportfiskarnas regionkontor Väst/Göteborg vill önska alla ett gott nytt fiskeår 2014!
Vi tackar särskilt er som genom ett medlemskap i Sportfiskarna bidrar extra till den svenska vatten- och fiskevården – tack! En komplett verksamhetsberättelse får du som medlem hem i brevlådan. Nedan ett axplock av vad vi på regionkontoret i Göteborg jobbat med under ett väldigt intensivt 2013:
# Elfiske i rinnande vatten på ca 150 lokaler. Vid elfiske provfiskas en strömsträcka med elström, en standardiserad provfiskemetod som tillfälligt bedövar fisken och som är en viktig del av den svenska miljöövervakningen i sötvatten. Bland uppdragen ingår den regionala kalkeffektsuppföljningen och det nationella övervakningsprogrammet IKEU, som utvärderar de långsiktiga effekterna av kalkning genom biologiska och vattenkemiska provtagningar. Ett annat stort uppdrag är insamling av laxungar från ett dussintal laxförande vattendrag längs västkusten som ingår i övervakningsprogrammet för laxparasiten Gyrodactylus salaris, samt insamling av ål från vattendrag på västkusten.
# Restaureringsarbete i Lärjeån med fyra biflöden, totalt 1600 m2 lek- och uppväxtområden.
# Fortsatt arbete med MUMS - Mer Unga Musslor i Strömmande vatten - ett projekt i bland annat tre vattendrag i Viskans avrinningsområde. Allt arbete kombineras med fiskevårdsåtgärder eftersom flodpärlmusslan i sin livscykel är beroende av lax och öring som värdfisk för musslans larver.
# Biotopkarteringar, vilket är ett antal olika protokoll som beskriver förhållandena kring ett vattendrag och som kan ligga till grund för prioriteringar och fortsatta miljövårdsinsatser i vattendraget, har skett i ca fyra mil vattendrag.
# Standardiserat nätprovfiske i elva sjöar i regionen.
# Insamling av braxen från Göta älvs mynning till en tysk forskargrupp för provtagning av hur flamskyddsmedlet HBCD bioackumuleras i fisk, samt insamling av öring och abborre för provtagning av ett stort antal miljögifter i Göta älvs vattensystem.
# Inventering av flodpärlmussla i 13 vattendrag tillsammans med Melica.
# Framtagande av två foldrar för Gullmarns Vattenråd - en allmän om vad vattenrådet är och en om åtgärder mot övergödning.
# Förstudie av åtgärder i nio vattendrag som biotopkarterades 2011-2012 för att åtgärda vandringshinder och återställa rensade sträckor.
# GIS-analys över riskområden för fosforläckage via ytavrinning på åkermark inom Slumpåns avrinningsområde.
# Medverkan i vattenråden för Göta älv, Säveån, Mölndalsån, Lygnern och Bohuskusten.
# Upplåtelse, administration och förvaltning av ca 70 vatten i Göteborgsregionen, fördelat på fem fiskekort.
# Regionkontoret har av tradition anordnat en mängd arrangemang under året. De flesta av de registrerade deltagarna har varit barn och totalt var 33 % tjejer. Förbundets nationella ungdomsarbete har sedan 2013 sin bas i Göteborg. Större arrangemang under 2013:
- Prova på-fiske under Göteborgs kulturkalas – 959 deltagare
- Sommarfiskeskolan – 148 deltagare
- Vallgravsmetet i centrala Göteborg – 120 deltagare
- Sportlovsfiske Härlanda tjärn och Stora Mölnesjön - 319 deltagare
- Sportfiskets dag – 200 deltagare
- Höstlovsfiske – 334 deltagare
Dessutom tillkommer många specialarrangemang med exempelvis funktionshindrade och skolklasser.
Hälsningar
Elin, Hans, Markus, Niclas, Niklas & Per-Erik
Kategorier:
Äldre nyheter | Taggar: |