Greenpeace: EU-parlamentet röstar om EU-fiske ska tillåtas i det av Marocko ockuperade Västsahara. Samtidigt lanserar Greenpeace en rapport som visar att svenska fiskefartyg exporteras till Västsahara.
Där bedriver de ett fiske som direkt bidrar till överfisket, samtidigt som fisket strider mot folkrätten och Sveriges position i EU, där Sverige säger nej till allt EU-fiske i Västsahara. Exporten möjliggörs av ett regelverk som regeringen infört, där yrkesfiskare kan tjäna miljontals kronor på att sälja sina fiskekvoter i Sverige, för att sedan flytta sin verksamhet till fiskevatten i andra länder.
De alltför stora fiskeflottorna i Europa har lett till ett kraftigt överfiske. Som ett led i arbetet att minska överkapaciteten i den pelagiska svenska fiskeflottan har regeringen infört regelverket ”Individuella överförbara fiskerättigheter”. Det tillåter att yrkesfiskare, som tilldelats fiskekvoterna gratis, kan sälja sina kvoter och därefter ta sina fartyg ur den svenska fiskeflottan. Men det finns inget krav att fiskefartygen skrotas eller tas permanent ur fisket.
Greenpeace har spårat vart de svenska pelagiska trålarna, som tagits ur den svenska fiskeflottan, har tagit vägen. Av 39 fartyg fiskar över hälften - 21 stycken - fortfarande, men i andra vatten. Endast fyra fartyg har skrotats. Totalt åtta båtar har börjat fiska i det ockuperade Västsahara istället. Fisket i Västsahara leds av svenska yrkesfiskare och sker delvis med svensk besättning, men formellt utförs fisket av marockanska företag. Ett exempel är en fiskare som tjänat cirka 60 miljoner kronor på att sälja sin fiskekvot i Sverige och som flyttat sitt fiske till Västsahara.
- Sverige exporterar idag överfiske och exploatering till det ockuperade Västsahara. Regeringen behöver lyfta blicken och inse att överfiske är ett globalt problem. Det hjälper inte att ta fartyg från den svenska fiskeflottan ifall de kan skickas till överfiskade vatten i andra delar av världen, säger Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace.
Idag röstar EU-parlamentet om EU:s Marockoavtal, som bl.a. handlar om EU-fiske i Västsahara ska tillåtas. Sverige säger av folkrättsliga skäl nej till att EU ska börja bedriva fiske i Västsahara.
Läs mer på Greenpeaace hemsida.