Fiskevårdsnätverket Göteborg jobbar på

Fiskevårdsnätverket Göteborg har under hösten rensat havsöringsförande bäckar i södra Göteborg från skräp.

Anledningen har varit att havsöringen ska nå sina lekplatser och kunna utnyttja dessa fullt ut. Under rubriken "Rensa bäckarna med förnuft" skriver de ideellt engagerade fiskevårdarna:

"När det gäller nedfallna träd och grenar, så kallad ”död ved”, så bör man först ställa sig frågan: är detta ett definitivt vandringshinder? Har öringen trots allt lekt uppströms så finns inget definitivt hinder. Skapar däremot träden ett dämme som sätter lekplatserna ur funktion bör man överväga att ta bort dessa.

Ett alternativ kan vara att kapa en liten del av trädet, eller vinkla det nedåt utmed strömmen. Lämnar man nedfallna träd i vattnet, som är en naturlig process, så skapas nya strömmar, det bildas höljor som fisken snabbt tar i besittning och nya ståndplatser skapas. Träd, grenar och kvistar ger också skydd från andra predatorer och där trivs mängder med insekter, en gynnsam uppväxtplats för olika yngel. Rinnande vatten har en låg primärproduktion och är därför beroende av att grenar, kvistar och löv tillförs vattendraget."

Fiskevårdsnätverket Göteborg jobbar aktivt med fiskevård i Göteborgsregionen. Läs mer på deras hemsida www.fiskevardgoteborg.se



Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv