Mer biotopvård i Vaskabäcken

Sportfiskarna Region Mälardalen och Stockholms stad har nyligen hjälpt Trafikverket med att genomföra biotopvård för öring i Vaskabäcken.

Vaskabäcken är ett litet vattendrag som rinner från södra Vaskasjön och mynnar i Järnafjärden strax söder om Södertälje. Öringen var i princip utslagen under en längre tid i vattendraget men åren 2005/2006 genomfördes ett omfattande biotopvårdsarbete av Trafikverket. Bland annat byttes en vägtrumma under gamla E4:an ut som tidigare utgort ett vandringshinder och ett 30-tal lekplatser återställdes med sten och grus. Åvaåöring sattes ut i samband med de första åtgärderna 2005 och redan 2006 konstaterades lek i vattendraget.

– Det är inte optimalt att utföra biotopvårdsarbete så här sent på året men i detta fall gjordes det då det fanns genomförandemedel kvar för året vilka annars hade gått förlorade. Den långsiktiga nyttan överväger de negativa aspekterna av att arbeta och störa mitt i öringleken. Ett generellt problem för naturvården är att många anslag är ettåriga och måste arbetas upp samma år som de delas ut, berättar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.

Den biotopvård som nu utfördes är en fortsättning av tidigare arbeten. Större stenar placerades ut längs med vattendragets kanter för att minska lerras ner i bäckfåran samt för att koncentrera strömmen i bäcken över de lekbottnar av grus som anlades.

Mer info: Victor Söderberg, victor.soderberg@sportfiskarna.se, 08-410 80 683.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv