Vid en presskonferens under torsdagskvällen tillkännagav ledande politiker i Nyköping att man efter en tids förhandling med Vattenfall AB kommer att köpa samtliga kraftverk och fallrättigheter i Nyköpingsåns huvudfåra med huvudsyfte att utveckla biologisk mångfald och friluftsliv kopplade till ån.
– Sportfiskarna ger en stor eloge till Nyköpings kommun för att man vågar ta det här beslutet. Det visar på ett modernt synsätt där man inser värdet av andra värden kopplade till ån. Man sällar sig nu till en liten, men växande skara, progressiva kraftverksägare som på allvar vill miljöanpassa sin verksamhet och producera verkligt grön el vid sidan av andra intressen i ett levande vattendrag, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
För sportfisket, friluftslivet och naturvården innebär affären en stor delseger. Sportfiskarna har under året varit drivande i en intensiv kampanj där man tillsammans med Svenska Naturskyddsföreningen och Svenska Kanotförbundet drivit opinion inom kommunen och lobbat för att ett återköp av kraftverken skulle bli verklighet.
– Vi har tryckt hårt på att ett kommunalt ägande avsevärt skulle underlätta arbetet med att utveckla andra näringar och värden i ån som ett alternativ till, eller vid sidan av en ekologiskt anpassad vattenkraftsutvinning. Detta är argument som kommunen tagit fasta på och som varit avgörande för affären, säger biologen och Nyköpingsbon Nils Ljunggren, som varit drivande i arbetet för Sportfiskarnas räkning.
Vattendomarna som styr kraftproduktionen i Nyköpingsån har sina rötter i 1918 års vattenlag och är därmed utformade enligt dåtidens lagar och värderingar. Med en strikt vinstdrivande ägare som Vattenfall AB har det varit näst intill omöjligt att få tillstånd åtgärder utöver de få villkor som finns inskrivna i vattendomarna.
– Nu blir det verkligen Nyköpingsborna som äger Nyköpingsån, uttryckte igår kommunalrådet Urban Granström (S).
Ån är lite av hjärtat i Nyköping och påverkar bilden av staden. Redan idag pågår projekt initierade av Nyköpings kommun kopplade till sportfiske, biologisk mångfald och friluftsliv. Så i första hand genomför kommunen affären för att få kontroll över flödena och fallrättigheterna i Nyköpingsån för att på sikt kunna genomföra åtgärder kopplade till friluftsliv och biologisk mångfald. Kraftverken kommer efter att affären slutförs i mars 2014 att drivas vidare i regi av ett kommunägt bolag.
– Det nya elbolaget i kommunen kommer inte bara ha till uppgift att producera el, förtydligade vice ordförande i kommunfullmäktige, Malin Hagerström (Mp), vid presskonferensen.
Förslaget till bolagsordning innebär att man med den vinst som kraftverken genererar ska verka för en god biologisk mångfald i Nyköpingsån. Samtidigt ska bolaget verka för att åstadkomma ett bra sportfiske och bra förutsättningar för friluftsliv och vattensport vid ån.
– Kommunen får nu mycket att leva upp till. Vattenkraften från Nyköpingsån är klimatneutral i dag men den är definitivt inte grön. Det är totalt stopp för all den fisk som vandrar. Sportfiskarna kommer fortsätta bevaka frågan och stötta kommunen i arbetet med att skapa fungerande vandringsvägar och bättre förutsättningar för biologisk mångfald, avslutar Nils Ljunggren.
Mer info: Nils Ljunggren, nils.ljunggren@sportfiskarna.se, 08-410 80 623