Länsstyrelsen i Värmlands län upptäckte nyligen att det fina beståndet av flodpärlmussla i Värån blivit kraftigt reducerat.
Värån utanför Torsby i norra Värmland hade vid den senaste inventeringen 2007 ett livskraftigt bestånd av flodpärlmussla som då uppskattades till omkring 10 000 musslor. Beståndet föryngrade sig och innehöll småmusslor. Nyligen upptäcktes att uppskattningsvis endast omkring 2000 musslor fanns kvar, en minskning med 80 % av beståndet. Nu saknas även småmusslor i Värån.
– Det är omöjligt att säga när massdöden inträffat. Men det har inte hänt de senaste åren då vi inte har hittat några skal av döda musslor. Skalen har nu sköljts bort av högvatten under vår- och höstfloder, berättar Sandra Woronin, samordnare för miljöövervakning i sötvatten på länsstyrelsen i Värmlands län.
Samtidigt som flodpärlmusslorna har försvunnit har även öringbeståndet i ån minskat. Öring är värddjur för flodpärlmusslan under en del av musslans livscykel och därigenom helt nödvändig för dess överlevnad och föryngring. Det faktum att även öringen i Värån minskat, och att höga halter av ammoniumkväve och totalkväve uppmätts i ån, pekar på att ett utsläpp av någon form orsakat massdöden.
– Vi är noga med att poängtera att det nu är omöjligt att ta reda på exakt vad som hänt. Det går inte att ta relevanta vattenprover långt efter ett utsläpp i ett strömmande vatten och vi har inga musselskal att analysera. Vi fokuserar nu på att övervaka Värån. De kvarvarande flodpärlmusslorna verkar vara livskraftiga. Nu måste öringbeståndet öka igen så att ny föryngring kan ske, avslutar Sandra Woronin.