Ystads Allehanda: Antalet fiskande turister som besöker Simrishamn har minskat kraftigt under hösten. Uppskattningsvis uppemot 75 procent. Anledningen ska enligt flera tillfrågade vara HaV:s nya reglering av trollingfisket som inte tillåter fångst av lax med fettfenan kvar.
– Det är främst danskarna som inte kommer hit längre. De väljer att gå ut från Mön och Bornholm, berättar Jan Ljunggren som varit med och byggt upp trollingen.
Båtarna från Bornholm går sedan ut till samma fiskevatten som kan nås från Simrishamn, enligt Jan Ljunggren.
– Där fångar man svensk lax på svenskt vatten, säger Jan Ljunggren. I Danmark sätter man inte ut lax och har inga laxälvar.
Han tycker att de nya reglerna är orimliga och slår snett. Från den första augusti får bara odlad eller fenklippt lax fångas. Så kallad vildlax ska släppas tillbaka. I Finland sätts det dock ut mycket odlad lax som inte får fettfenan klippt. Största delen av de laxar som fångas i södra Östersjön är så kallade vildlaxar och ska sättas tillbaka.
Eva Basilewsky hyr ut rum bara ett par stenkast från småbåtshamnen. Hon är inne på tredje året och har haft två feta år men kan nu konstatera att hösten var ovanligt mager. Hennes gäster har främst kommit från Danmark, Finland, Norge och svenskar utanför Skåne.
– Jag har inte haft en enda trollingfiskare i höst. Flera som preliminärbokade hoppade av. De ringde och berättade att de skulle fiska på Bornholm i stället.
De krögare, hotell- och stugägare YA talat med vittnar om en tydlig nedgång i höst när det gäller fisketurismen.
Sportfiskarna varnade tidigt för att trollingfisket som näring skulle drabbas hårt av den nya regleringen som förbundet anser slår fel:
"I remissvaret 2012 till HaV framhölls betydelsen av att enhetliga fångstregler för lax införs i älv och hav: att en lax med fettfena får behållas per fiskare och dygn. Trollingfisket som lockar många utländska fiskare och utgör en viktig och växande näring för kustsamhällen som Simrishamn, Västervik och Karlshamn, riskerar nu dessvärre att flytta till hamnar utomlands. Detta innebär då att det oreglerade fångstuttaget fortsätter samtidigt som näringen i Sverige drabbas. Regleringen av trollingfisket har skett utan att en bedömning har gjorts av den fisketuristiska näringens betydelse i proportion till uttaget, eller av konsekvenserna av regleringen för näringen."
Läs hela artikeln om trollingfisket på Ystadsallehanda.se.