Sportfiskarna har tillsammans med WWF, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen skrivit till EU-kommissionen för att uppmärksamma den om de stora bristerna i Sveriges genomförande av vattendirektivet.
EU:s vattendirektiv förbinder medlemsländerna att arbeta för att uppnå god ekologisk status i alla vatten. Kommissionen har ställt runt 60 frågor till Sverige angående hur man genomför vattendirektivet. Sportfiskarna menar att Sveriges svar inte ger en rättvis bild av verkligheten, därav initiativet att skriva till kommissionen.
- Vi är djupt oroade över att Sverige inte kommer att nå de i vattendirektivet uppställda miljömålen inom utsatt tid. Sverige måste snarast lösa problemen med förlegad lagstiftning kring vattenkraft och dikningsföretag, och inrätta styrmedel för att få en positiv framåtanda i miljöarbetet. Den pågående vattenverksamhetsutredningen kommer förhoppningsvis vara en viktig pusselbit i detta arbete, menar Christina Lindhagen på Sportfiskarna.
Våra svenska vatten brottas med många miljöproblem, inte minst den utbredda fragmenteringen av vattendragen och vattenkraftens påverkan på det biologiska livet. Sportfiskarnas upplysningar till kommissionen handlar till stor del om varför det är så svårt att få till natur- och fiskevårdsåtgärder i anslutning till vattenkraft.
- Idag kolliderar det rättsliga skyddet för befintliga vattenkraftverk och dammar med de mål som EU uppställer. Med dagens regler kommer det helt enkelt bli mycket svårt att nå målen i tid, säger Sportfiskarnas jurist Axel Henckel.
Sportfiskarna har sedan tidigare goda kontakter med EU-kommissionen, bland annat genom återkommande årliga besök i Bryssel.
- Vi kommer fortsatt ha hög prioritet på att bevaka och påverka Sveriges genomförande av vattendirektivet. Fria vandringsvägar för fisk och friska vattenmiljöer är en av Sportfiskarnas absolut viktigaste frågor, och det går hand i hand med målen för EU:s vattendirektiv, avslutar Christina Lindhagen.