Ny studie mäter miljögifter i Stockholms vatten

Provfiske och sedimentprovtagning i Mälaren, Stockholms skärgård och i ett antal sjöar på Sportfiskekortet har precis slutförts. Syftet är att kartlägga halterna av miljögifter i fisk runt Stockholm och se om föroreningarna på bottnarna ökar eller minskar.

Historiskt har det läckt ut mycket miljögifter från Stockholms stad till omgivande vattenområden via utsläpp från bland annat industrier, varvsverksamhet, avlopp och dagvatten. Syftet med undersökningarna är att bedöma hur en storstad som Stockholm påverkar sina omgivande vatten.  

– Vi vet från tidigare undersökningar att bottnarna i centrala Stockholm innehåller höga till mycket höga halter av metaller och organiska miljögifter, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholms län.  

Däremot är kunskapen mindre om hur höga halterna av miljögifter är i fisk som fångas nära Stockholm eller hur halterna av upplagrade föroreningar i bottnarna förändras över tid.

Ger giftiga bottnar giftig fisk?  
En av de frågor som provfisket och sedimentprovtagningen förhoppningsvis ska ge svar på är om det finns ett samband mellan föroreningshalter i bottensediment och fisk för flera av miljögifterna.  

– Vi vet från tidigare undersökningar i Mälaren att kvicksilverhalten i sediment och fisk i ett regionalt perspektiv ökar in mot centrala delarna av Stockholm, säger Håkan Johansson.  

Under perioden augusti–oktober 2013 har därför IVL Svenska miljöinstitutet samlat in abborre på ett femtontal platser, från östra Mälaren, över centrala Stockholm, ytterskärgården, samt i Oxundasjön och Säbysjön. Abborre är en relativt stationär fisk, och kan därför antas representera områdena där de fångas på ett bra sätt.

Parallellt med detta har sedimentprovtagning genomförts vid ett drygt trettiotal platser i Mälaren samt i Oxundasjön och Säbysjön.

Abborre undersöks på Sportfiskekortet
I en parallell undersökning utför dessutom Sportfiskarna i Stockholms län tillsammans med Länsstyrelsen en kompletterande undersökning av miljögifter i abborrar i sjöar på Sportfiskekortet. I den undersökningen rör det sig om 13 sjöar där miljögiftshalter i abborre ska bestämmas.

– För Sportfiskarna Region Mälardalen var det mycket värdefullt att kunna delta i undersökningen. Det är viktigt att kartlägga hur halterna av miljögift i fisk ser ut från våra sjöar på Sportfiskekortet. Utifrån provsvaren kan vi sedan ge kostråd till allmänheten för fisken de fångar, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.

– Dessa mätdata, speciellt de som tas fram för fisk, är efterfrågade. Både för att kunna göra bedömningar gentemot Livsmedelsverkets kostrekommendationer för fisk och för att bedöma vattnets kemiska status inom arbetet med vattenförvaltningen. Syftet är att ge oss en uppfattning om belastningsminskande åtgärder behöver sättas in för att nå en god kemisk och ekologisk status i dessa vatten, säger Håkan Johansson.

Bred undersökning av miljögifter
De ämnen som ska undersökas både i sediment och fisk utgörs bland annat av metaller, polyaromatiska kolväten (PAH), polyklorerade bifenyler (PCB), Hexaklorbensen (HCB), Hexaklorbutadien, Hexabromcyklododekan, bromerade flamskyddsmedel och heptaklor. I fiskundersökningar ingår även analys av perfluoroktansulfonat (PFOS) och i fiskstudien som utförs av IVL Svenska Miljöinstitutet görs analyser av läkemedelsrester.

Förekomsten av läkemedelsrester kommer att studeras i abborre som infångats vid utflödena av Henriksdals och Käppala reningsverk.

Undersökningarna i sediment och fisk i Mälaren samt Oxundasjön och Säbysjön finansieras av Stockholms läns landsting, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms stads miljöförvaltning, Svenskt Vatten Utveckling, Oxunda vattensamverkan, Järfälla kommun, Fortum Värme och Stiftelsen Institutet för Vatten och Luftvård.

Sedimentundersökningen ingår i Länsstyrelsens och Stockholms stads miljöförvaltnings övervakningsprogram för miljögifter, medan fiskundersökningen utförs av IVL Svenska Miljöinstitutet med stöd av Stockholm Vatten och Svealands kustvattenvårdsförbund.

Fiskundersökningen i sportfiskevatten finansieras av Sportfiskarna Region Mälardalen och Länsstyrelsen.

Information miljögifter i sediment:
Håkan Johansson, miljöstödshandläggare, Länsstyrelsen i Stockholm, 08-785 43 28.
Arne Jamtrot, Stockholms stads miljöförvaltning, 08-508 289 39.

Information miljögifter i fisk i Mälaren:
Magnus Karlsson, IVL Svenska Miljöinstitutet, 08-598 564 03.

Information miljögifter i sjöar på Sportfiskekortet:
Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig Sportfiskarna Region Mälardalen, 08-410 80 682
Håkan Johansson, miljöstödshandläggare, Länsstyrelsen i Stockholm. 08-785 43 28.

Läs mer om Sportfiskekortet här: www.sportfiskarna.se/sportfiskekortet
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv