Nu finns chans till miljövänligare vattenkraft!

Sveriges regering har med Vattenverksamhetsutredningens förslag från igår chans att nu agera och åtgärda vattenkraftens negativa miljöpåverkan på vattenmiljön.

Vattenverksamhetsutredningen startades bland annat för att se till att vattenverksamheter som vattenkraftverk ska följa miljöprinciper som att förorenaren ska betala och att bästa möjliga teknik ska användas. Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström har deltagit som expert i utredningen som pågått under hela året. Sammantaget har Sportfiskarna lagt ner ett betydande arbete i utredningen för att påverka vattenkraften till det bättre.

Dags för regeringen att agera!
Den utredning som nu lagts fram lägger störst vikt vid att få våra vattenkraftverk prövade enligt miljöbalken, så är nämligen inte fallet idag. Knappt 2 % av dagens vattenkraftverk och regleringsdammar är prövade enligt miljöbalken. Den utredning som publicerades igår kommer följas av ytterligare en utredning i maj 2014. Utredning är alltså inte en helhetslösning som garanterar att vattenkraften kommer anpassas. Däremot är det ett stort steg på vägen. Men för att en förändring ska ske på riktigt krävs det att regeringen nu lägger förslag på de förändringar som utredningen föreslår. Bollen ligger således hos miljöminister Lena Ek!

Vad föreslår utredningen?
Axel Henckel, Sportfiskarnas jurist, förklarar några av utredningens viktigaste punkter:

- Rättskraftens omfattning. Rättskraft är det skydd en verksamhet får när det fått tillstånd av en miljödomstol, enskilda och myndigheter är sedan förhindrade att ingripa mot verksamheten, t.ex. att ställa krav på att fiskvägar ska byggas. Utredningen konstaterar tyvärr att anläggningar och verksamheter som drivs med stöd av urminnes hävd och privilegiebrev ska vara skyddade även i fortsättning. Här finns utrymme för förbättring. Vi har idag många anläggningar som tillkommit i en tid då inga krav ställdes. Det kan inte vara rimligt att en verksamhet ska anses ha tillstånd enligt miljöbalken bara för att den funnits så länge att ingen kommer ihåg när den startade.

- Nyprövning av äldre tillstånd. Det övergripande problemet i Sverige idag är att de flesta vattenkraftverk byggdes under en tid då ingen hänsyn togs till naturmiljön. Dessa tillstånd har sedan fått gälla för evig tid varför nivån på miljöskyddet i svenska vattenkraftverk varit densamma sedan 1920-talet. Genom utredningens förslag ska länsstyrelser kunna förelägga vattenkraftsägare att söka ett tillstånd enligt miljöbalken. Detta kommer förhoppningsvis att öka hänsynen. I några fall kan det även bli så att vattenkraftverket inte får något nytt tillstånd och därmed måste rivas ut. En oklarhet i utredningen som Sportfiskarna kritiserat gäller frågan om nyprövning även ska omfatta dammar som inte är kopplade till vattenkraftverk. Idag finns åtminstone ca 10 000 sådana dammar i Sverige.

- Generella föreskrifter. Idag finns det inga generella föreskrifter för vattenkraftverk. Havs- och vattenmyndigheten föreslås nu få i uppdrag att utreda om det är lämpligt att meddela några sådana för vattenkraftverk.

- Prövningens omfattning. Idag prövas sällan hela vattenkraftverk i domstolarna. Istället avgränsas rättegångarna till att utbyggnader vid befintliga kraftverk. Hänsyn i form av t.ex. mer hänsynsfull reglering eller fiskvägar viftas bort med hänvisning till gamla tillstånd. Dagens ordning försvårar för dem som vill få till miljöförbättringar vid befintliga kraftverk. Istället har det blivit så att gradvisa försämringar tillåts. Utredningen föreslår nu att utgångspunkten ska vara att hela verksamheten ska prövas. Detta är positivt eftersom verksamheten då kan prövas i ett sammanhang och nödvändiga krav förhoppningsvis uppställas. En gradvis anpassning till miljöbalken kan då ske t.ex. när ett vattenkraftverk ska repareras.

- Utredningen föreslår även att tillstånd i framtiden ska vara tidsbegränsade. Detta är enligt Sportfiskarnas mening en fullständigt självklar utgångspunkt och överensstämmer med reglering i så gott som samtliga moderna rättsstater. Verksamheterna måste kunna anpassas efter nya förhållanden, ny kunskap om miljöpåverkan och ny teknik.

- Slutligen läggs även ett förslag på att miljörapporter årligen ska lämnas till länsstyrelserna av vattenkraftsägarna. Sportfiskarna menar att det är positivt eftersom kunskapen om dagens verksamheter är bristfällig. Med bättre kunskap kommer länsstyrelserna få underlag för att kunna fatta väl avvägda beslut. 

Efter gårdagens delbetänkande gick Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen även ut med ett gemensamt pressmeddelande som du kan läsa här
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv