Sportfiskarna deltar i dialog om vattenkraften

Sportfiskarna deltar med tre representanter då HaV samlar olika intressenter för att diskutera hur en ekologisk anpassning av vattenkraften kan genomföras.

Havs- och vattenmyndigheten samlar 4-5 september ett 90-tal experter och intressenter för att diskutera hur vattnet bör regleras och hur miljöåtgärder kan utformas för att värna de arter och ekosystem som är beroende av forsande älvar och åar. Målet är en ekologisk anpassning av vattenkraften för att Sverige ska nå miljömålen och uppfylla EU:s ramdirektiv för vatten.

– Förbundet har länge krävt att Sverige måste börja uppfylla EU:s ramdirektiv för vatten. Nu sker det en hel del intressant på vattenkraftsfronten med Vattenverksamhetsutredningen och Miljömålsberedningen som Sportfiskarna deltar i, och så denna dialog. Men mycket återstår att göra, vi är ännu långt ifrån konkreta åtgärder, kommenterar Axel Henckel, Sportfiskarnas jurist.

EU:s ramdirektiv för vatten ställer krav på mer hänsyn till fiskar, musslor och andra vattenorganismer än vad som tas i vattenkraften idag. Så kallad god vattenstatus ska uppnås i huvuddelen av de svenska vattnen. Denna hänsyn kommer att medföra minskningar i nuvarande produktion av vattenkraftsel. Samtidigt finns EU:s förnybartdirektiv som innebär att närmare hälften av energianvändningen i Sverige år 2020 ska komma från förnybara energikällor.

Dialogen kommer bland annat att bestå av diskussioner mellan ansvariga myndigheter om vilka scenarier man kan tänka sig kring framtidens energisystem, vattenkraftens roll och ekosystemens behov.

Slutsatserna från dialogen kommer att rapporteras till regeringen i samband med HaVs årsredovisning i december 2013.

Läs mer på HaV:s hemsida.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv