Pengar saknas för provfiske i Vänern och Vättern
2013-07-18
I Vänern och Vättern, Sveriges två största sjöar med flera unika fiskbestånd, blir det i år inga provfisken.
Anledningen är regeringens kraftiga neddragning av miljöbudgeten. Anslaget till Havs- och vattenmyndigheten (HaV) sänktes i höstas med 235 miljoner kronor, en neddragning med en tredjedel. Pengar saknas därför för åtgärder, samtidigt som det råder ett stort åtgärdsunderskott, något Sportfiskarna tydligt påpekat för miljöminister Lena Ek (C). Utöver att Sverige inte kommer att nå de miljömål riksdagen beslutat om innebär nedskärningarna dessutom att benen slås undan för en stor del av det restaureringsarbete som sker i våra vattenmiljöer runt om i Sverige.
För Vätterns del står det nu klart att provfisken efter exempelvis röding, lake och sik uteblir. Inventeringarna av fiskbestånden används för bedömningar av populationsstorlekarna för de olika arterna, som i sin tur ligger till grund för vilka åtgärder som ska prioriteras. Som exempel gav provfiskena tydliga signaler om att rödingbeståndet i början av 2000-talet var alldeles för litet, vilket ledde till att beståndet idag ser en betydligt ljusare framtid tack vare de fiskeregleringar som då sattes in. Uteblivna inventeringar innebär en större osäkerhet och för Sötvattenslaboratoriet som sammanställer provfiskeresultat bryts nu den tidsserie man tidigare haft stor nytta av.
Även på länsstyrelsen i Jönköpings län är man kritisk:
– Det är riktigt illa. Vättern beskrivs som en av de mest värdefulla sjöarna i Sverige. I mitt perspektiv så är detta en av de viktigaste övervakningarna, säger Anton Halldén, chef på länsstyrelsens fiskeenhet, till Västgöta-Bladet. Halldén påpekar också att om Vättern hade ingått i det nationella övervakningsprogrammet hade finansieringen, och därmed kontinuiteten, säkerställts.
- Vi har legat på myndigheterna om detta i flera år. Detta måste Sverige kunna finansiera, menar Halldén.
Kategorier:
Äldre nyheter | Taggar: |