En unik fiskevårdsinsats har gjort det möjligt för flodnejonögat att passera vandringshinder och återvända till Lummelundaån för lek.
Under förra sommaren fick Sportfiskarna ett uppdrag från Länsstyrelsen i Gotlands län att försöka skapa möjligheter för flodnejonöga att åter vandra upp i Lummelundaån. Senast nejonögon dokumenterades i ån var under 1960-talet men i samband med olika dammbyggnationer med avsikt att bevara vatten och uppväxtmöjligheter för havsöringen skapades också vandringshinder som omöjliggjorde för bland annat flodnejonöga att ta sig upp i ån för lek. Biologerna Micael Söderman och Nils Ljunggren vid Sportfiskarna skrev 2008 en biotopvårdsplan för återetablering av flodnejonöga i Lummelundaån, där den första etappen innebar att åtgärda det nedre vandringhindret, bara cirka 30 meter uppströms mynningen i Östersjön.
Unik ny vandringsväg
I samråd med markägare, länsstyrelsen och entreprenör ledde Sportfiskarna under förra hösten arbetet med att skapa en passerbar vandringsväg vid det nedre vandringshindret. Lösningen blev en form av ramp med ingjutna naturliga stenar. Rampen har därefter också fyllts med större sten och små trösklar för att bromsa flödet i rampen. Eftersom konstruktionen är unik kunde man inte vara helt säker på att det hela skulle fungera för nejonögon. Rampen lyftes på plats och säkrades i oktober förra året, strax innan havsöringen vandrade upp i ån för lek.
Första flodnejonögat sedan 1960 i ån
Måndagen 13 maj anordnade Sportfiskarna tillsammans med länsstyrelsen och markägare en pressträff vid ån för att informera om åtgärden, i samband med att flodnejonögats lekperiod inleds. Dagarna innan kunde inga säkra spår av nejonögon göras i ån men lagom till pressträffen kom ett historiskt ögonblick med det första flodnejonögat sedan 1960-talet i ån. I en blottlagd lekgrop cirka 40 meter uppströms vandringsrampen dokumenterades det första exemplaret.
– Det är fantastiskt tillfredsställande att kunna konstatera att våra åtgärder gör skillnad och kanske kan detta innebära att fler riktade åtgärder mot nejonögon kommer till stånd, kommenterar en glad Lars Vallin, projektledare på Sportfiskarnas rovfiskprojekt.
Mer info: Lars Vallin, 072-208 70, lars.vallin@sportfiskarna.se